Čitaj mi

NOVI SAD ENERGETSKI STABILAN I BEZBEDAN GRAD

- Prilikom akcidenta u Bugarskoj, koji je uticao i na sistem dalјinskog grejanja u Novom Sadu, zahvalјujući podršci države, odnosno ''Srbija gasa'' stanje je normalizovano već u popodnevnim časovima, te korisnici usluga JKP ''Novosadska toplana'' nisu trpeli – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević nakon obilaska postrojenja dalјinskog grejanja u toplotnom području toplana ''Jug''. On je naglasio da je to novosadsko preduzeće, koje ove godine navršava šest decenija postojanja, pre dve godine investiralo 500 miliona dinara u toplanu ''Jug'' gde je ugrađena najbolјa oprema i izgrađena kogenerativna stanica od četiri megavata, te da je za godinu i po dana proizvedena struja u vrednosti od tri miliona evra.

- Postoji još jedna kogenerativna stanica od 10 megavata u toplani ''Zapad'' koja proizvodnjom toplotne energije stvara električnu energiju i ona je prodala struju za 30 miliona evra ''Elektroprivredi Srbije'', a taj novac ulaže u dalјi razvoj sistema. Godišnje JKP ''Novosadska toplana'' investira između osam i deset miliona evra sopstevnih sredstava, a Grad ih poslednjih nekoliko godina ne subvencioniše. To je preduzeće koje stvara dobit i deo tog novca uplaćuje u gradski budžet, a greje preko 108 000 objekata. Kada se dogodio problem u Bugarskoj, udružile su se ''Termoelektrana toplana'' i ''Novosadska toplana'', tako da ćemo imati dodatne kapacitete za grejanje ove sezone. One zajedno raspolažu sa zalihama od 5000 tona mazuta, koji bi se koristio kao alternativno gorivo u slučaju havarija. Ta količina obezbeđuje potrebno vreme da se potencijalni problemi reše, a da korisnici grejanja ne osete posledice. Naša ''Toplana'' koristi gas kao bazični energent i radi u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Grad planira da gradi novu toplanu na Majevici, za šta je već opredelio parcelu, a time bi sistemom bili pokriveni područje severno od Bulevara vojvode Stepe, novi objekti na Bulevaru Evrope, kao i deo Jugovićeva – naglasio je Vučević.

Gradonačelnik je sa ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović već razgovarao o mogućim linijama podrške sa nacionalnog i međunarodnog nivoa za takvu investiciju, a  JKP ''Novosadska toplana'' je uputila Ministarstvu preliminarne informacije.

- Ideja je da to bude prva toplana koja će koristiti biomasu kao gorivo, s tim da ostane mogućnost korišćenja gasa kao alternativnog izvora. Plan nam je i da u naredne dve do tri godine počne izgradnja toplane na Mišeluku, jednom od najatraktivnijih lokaliteta gde su sada zgrade RTV Vojvodina i nove bolnice, kako bi i tamo bilo obezbeđeno dalјinsko grejanje – istakao je Miloš Vučević. Novosadski gradonačelnik zaklјučio je da je grad energetski stabilan i bezbedan grad, a da se u februaru odnosno martu, očekuje i završetak velike investicije, vredne dva miliona evra, u toplanu ''Zapad''.

Novi Sad, 4. novembar 2021. godine