Čitaj mi

NOVI SAD DOBIO NAJSAVREMЕNIJI OBJEKAT ZA ČUVANJE ARHIVSKE GRAĐE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je novu zgradu Arhiva Grada Novog Sada. Taj objekat sagađen je na parceli 8550/16, K.O. Novi Sad I, a spratnost je: prizemlje i tri sprata (P+3) i podrum, prizemlje i četiri sprata (Po+P+4). Korisna površina iznosi 7856,45 m2 i pored 15 depoa ima i sve druge prateće sadržaje za nesmetano funkcionisanje. Obezbeđeni su odlični uslovi za savremen način čuvanja i prezentacije arhivske građe, pa u objektu postoje sale za istraživače, biblioteka, izložbena sala, konferencijska sala, prostorije za obradu papira i slično. Nova zgrada Arhiva je 1. aprila 2016. godine predata Istorijskom arhivu Grada Novog Sada na korišćenje i objekat je od tada u upotrebi.

- Ovo je bez sumnje najbolji objekat za čuvanje arhivske građe u ovom delu Evrope. To je mesto od neprocenjivog značaja gde će biti čuvano sve ono što je činilo i čini ovaj grad, ovaj okrug. Ovde će biti pohranjen naš kulturno-istorijski DNK i ponosan sam što je Grad Novi Sad, to jest što su građani Novog Sada koji su najzaslužniji za budžetska sredstva, omogućili da izgradimo ovaj velelepni objekat. Obezbedili smo čuvanje arhivske građe za narednih 50 godina, pod najbezbednijim i najboljim uslovima, i to je pokazatelj kako se Novi Sad odnosi prema istoriji i svom identitetu. Čuvamo dokumente koji dokazuju kako se razvijao, ali i ukazuju na to kako će se tek razvijati naš lepi Novi Sad. Baš na Podbari, jednom od najstarijih delova grada, smeštena je nova zgrada Arhiva koja je na ponos svima – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev zahvalio se gradonačelniku na ogromnoj podršci prilikom završetka izgradnje objekta, jer, kako je rekao, posle nekoliko decenija čekanja, rešeno je strateško pitanje kulture od izuzetnog značaja.

- Istorijski arhiv osnovan je 21. maja 1954. godine, svoj životni put započeo je kao podstanar u zgradi gde je danas Gradska kuća, i to sa jednim zaposlenim, a evo posle šezdestak godina dobio je najsavremeniju zgradu za čuvanje arhivske građe. Do preseljenja, raspolagali smo sa 1138 m2 prostora, a danas imamo depoe površine 3300 m2, koji su opremljeni savremenim sistemom za skladištenje arhivske građe, ali i izuzetnim sistemom protivpožarne zaštite, što će omogućiti da se istorijski podaci iz davno prohujalih vremena čuvaju sigurno. Reč je o arhivskoj građi Novog Sada i još osam opština, a samo Novi Sad je finansirao ovaj ceo projekat, čime je dokazao da nije olako dobio laskavi epitet Srpske Atine - istakao je Đurđev i dodao da je tako odgovoran odnos prema arhivskoj građi, još jedan dokaz da Novi Sad zaslužuje status Evropske prestonice kulture.

Kako se moglo čuti tokom obilaska Arhiva, trenutno je na čuvanju 7,6 km arhivske građe, a moći će da bude smešteno još preko 20 km građe. U holu Arhiva postavljena je i izložba fotografija o izgradnji novog objekta, koji će takođe biti svojevrstan centar kulture na korist svih građana Novog Sada.

Novi Sad, 14. april 2016. godine