Čitaj mi

NOVI SAD DOBIO IGRALIŠTE „PIPI DUGA ČARAPA“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ambasadorom Kralјevine Švedske Nј. E. Janom Lundinom prisustvovao prezentaciji uspešno okončanog projekta izgradnje „Pipi igrališta“ u Novom Sadu. Predstavlјanju projekta u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih društveno-odgovornih švedskih firmi koje su učestovale u finansiranju postavlјanja novog igrališta. Tzv. “Pipi igralište” postavlјeno je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine.

- Negujemo kontinuitet u saradnji sa Ambasadom Kralјevine Švedske i to kroz više projekata u našem gradu. U godini obeležavanja rođendana ovog lika švedske književnice Astrid Lindgren, zajedno ističemo značaj bajkovite priče o Pipi Dugoj Čarapi, koja ipak ima i duboku simboličnu vrednost o pravima deteta. Ovo je i svojevrsna kruna saradnje Grada i Ambasade i zahvalјujem na petogodišnjoj plodotvornoj saradnji ambasadoru Janu Lundinu. Ovo dečje igralište, na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Banijske ulice, niklo je baš u delu grada koji se rapidno razvija, koji je novom infrastrukturom i objektima preporođen, a sada su mališani iz tog kvarta dobili divno igralište. Zahvalnost dugujemo i švedskim kompanijama koje posluju u našoj zemlјi i koje su dale svoj doprinos u realizaciji tog projekta - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i podsetio na još jedan nedavno realizovan projekat, gde je posredstvom Ambasade Kralјevine Švedske i kompanije IKEA, dečja biblioteka u delu grada Šangaj opremlјena potpuno novim sadržajima.

Ambasador Kralјevine Švedske Nј. E. Jan Lundin je istakao da je to igralište poklon švedskih kompanija za decu Novog Sada, kao i to da su sprave na igralištu prilagođene i deci sa posebnim potrebama.

- Pipi Duga Čarapa je lik koji je simbol snažnog deteta koje ima svoju ideju o tome šta je pravedeno i sprovodi tu ideju u delo, a pri tome ima veoma tešku i složenu porodičnu situaciju. Ona se u tim okolnostima bori za ostvarivanje svojih prava, a njena priča decenijama skreće pažnju celokupnom društvu da bi upravo tako trebalo da bude organizovano, da deca budu zaštićena i da uživaju sva prava – rekao je ambasador i naglasio da ga raduje to što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, gde nema mesta nasilјu i da će to biti pozitivan doprinos pravima deteta u Srbiji.

Igralište je sponzorisalo 12 švedskih firmi sa sedištem u Srbiji, uz pokrovitelјstvo i asistenciju Ambasade Kralјevine Švedske u Srbiji, a to su AstraZeneka, Pejkom, Broveks, Huskvarna, IKEA, Sekuritas, SistemEr, Atlas Kopko, Katena Media, Tetra Pak, Paroko i Unimet. Grad Novi Sad, kao partner u realizaciji projekta, obezbedio je lokaciju i potrebne građevinske dozvole. Cilј projekta „Pipi igrališta“ je jačanje bilateralnih odnosa između Kralјevine Švedske i Republike Srbije, kao i promocija švedske dečje književnosti i prava deteta. Grad Novi Sad ima direktne veze sa poznatom švedskom autorkom Astrid Lindgren, jer je tokom posete Novom Sadu 1985. godine, ona bila gost na tradicionalnim Zmajevim dečjim igrama i tom prilikom primila Povelјu igara.

Novi Sad, 31. maj 2021. godine