Čitaj mi

NOVI SAD ĆE PODRŽATI BUDVU U KANDIDATURI ZA EVROPSKU PRESTONICU KULTURE 2028. GODINE

Predstavnici pobratimskih gradova Novog Sada i Budve sastali su se danas u Gradskoj kući u Novom Sadu, a nakon toga prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Opštine Budva Marko Carević, direktor Fondacije ''Novi Sad 2021-Evropska prestonica kulture'' Nemanja Milenković i menadžer Opštine Budva Nemanja Kulјača.

- Dominantna tema ovog susreta je želјa Budve da se, sa još tri opštine u Boki Kotorskoj, kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2028. godine. Novi Sad je iskazao spremnost da sva stečena znanja stavi na raspolaganje kako bi se Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi pripremili za taj proces na najbolјi mogući način. Pomagali smo i Banjaluci koja je za nijansu izgubila od jednog norveškog grada. Sada smo još iskusniji nego pre sedam godina kad smo bili na samom početku. Razgovarali smo o konkretnim stvarima, a direktor Fondacije će im pokazati dva značajna infrastrukturna i programska projekta, a to su Kulturna stanica Svilara i Kineska četvrt, odnosno Kreativni centar. Delovalo je nestvarno i mnogi nisu verovali da ćemo uspeti, a danas nedostaje prostora da primimo sve koji su zainteresovani. Na nivou međugradske saradnje nismo opterećni visokom politikom, vrlo brzo se razumemo i dogovaramo. To su naši iskreni prijatelјi i imaju našu punu podršku. Budva je itekako dobro turističko mesto za građane Novog Sada i Srbije i nadamo se da ćemo se na leto posećivati – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević podsetio je na to da su Novi Sad i Budva pobratimi od 1995. godine, te da je saradnja između gradova bila kontinuirana.

- Nadamo se da politika ne može među braćom napraviti granicu. Ovde smo da bismo učili od uspešnih i da onda menjamo Budvu i Boku Kotorsku, a kultura je temelј na kojem to treba da se odvija. Želimo da, uz podršku Novog Sada, i mi dobijemo tako važno evropsko priznanje. Obilujemo velikom kulturnom baštinom koja nije dovolјno valorizovana i predstavlјena javnosti. Budva je grad koji čini 60 posto turističkog proizvoda Crne Gore, a svi iz Srbije su rado viđeni gosti na primorju, pa vas pozivamo da dođete kod svojih prijatelјa – rekao je Carević i dodao da su promene koje su se dogodile, početak nove istorije Crne Gore i uspostavlјanja bratskih odnosa sa Srbijom, Republikom srpskom i narodima u okruženju, bez obzira na njihovu veru i naciju.

Novi Sad, 20. april 2021. godine