Čitaj mi

OPERA TOSKA 13. JUNA NA TRGU SLOBODE

Član Gradskog veća za kulturu mr Andrej Bursać i sekretar Muzičke omladine Novog Sada Milan Radulović najavili su na današnjoj konferenciji za novinare prikazivanje najčuvenijeg ostvarenja muzičke scene operu "TOSKA", Đakoma Pučinija, 13. juna 2011. godine na Trgu slobode.

- Posle uspešnog učešća Novog Sada u projektu "VIVA EUROPA 2010", kada je na Trgu slobode realizovan prenos opere Karmen Žorža Bizea, uživo iz Umetničkog centra kraljice Sofije u Valensiji, naši sugrađani će ponovo moći da uživaju u vrhunskoj interpretaciji najvećih zvezda današnje operske scene - istakao je član veća za kulturu mr Andrej Bursać

Događaj pod nazivom "VIVA EUROPA", 13.jun 2011. godine, deo je evropske godine volonterstva i odvija se pod patronatom Vivijan Reding, potpredsednice Evropske komisije za pravdu, osnovna prava i državljanstvo. Prenos opere TOSKA Đakoma Pučinija iz Umetničkog centra kraljice Sofije u Valensiji, emitovaće se na velikim platnima na javnim mestima u preko 20 gradova u Bugarskoj, Grčkoj, Kipru, Holandiji, Litvaniji, Mađarskoj i Srbiji.

- U ovom projektu učestvuju neke od najvećih operskih zvezda današnjice, Oksana Dika, Horhe de Leon i Brajan Terfl, kao i Hor Regionalne Vlade Valensije i Orkestar opštine Valensija. O kakvom projektu je reč govori činjenica da operom diriguje slavni Zubin Mehta - rekao je sekretar Muzičke omladine Novog sada Milan Radulović i dodao da će na Trgu slobode tog dana biti obezbeđeno 1000 mesta za sedenje.

Opera TOSKA se smatra jednim od najboljih i najreprezentativnijih ostvarenja italijanskog verizma i to pre svega zbog snažnog dramskog inteziteta i velikog broja najlepših operskih arija, a kao ključne reči za nju izdvajaju se : intriga, nasilje i strast.

Novi Sad, 8. jun 2011. godine