Čitaj mi

DVOJEZIČNA FRANCUSKO-SRPSKA NASTAVA U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić i predstavnici Ambasade Republike Francuske u Beogradu, kao i predstavnici Instituta Francuske u Novom Sadu održali su sastanak sa profesorima francuske nastave i direktorima osnovnih škola zainteresovanih za dvojezičnu srpsko-francusku nastavu.
Glavne teme sastanka bile su vezane za upis u prvi razred srpsko-francuskog dvojezičnog odeljenja u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i pokretanje ogleda dvojezične srpsko-francuske nastave za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola.

- Verujem da je ovo pravi put i velika mogućnost da se deca obrazuju na maternjem i na francuskom jeziku kako bi stekli mogućnost za mnogo bolju prohodnost i perspektivu u kasnijem obrazovanju jer mi to dugujemo školarcima. Naša ideja je da francuski jezik uvedemo i u vrtiće, već ga imamo u jednoj gimnaziji, a od septembra u jednoj osnovnoj školi trba da zaživi bilingvalna nastava – rekao je Milan Đukić.

Predstavnici Ambasade Francuske predstavili su ovaj projekat bilingvalne nastave i naglasili da po završetku školovanja đaci dobijaju diplomu u kojoj postoji posebna klauzula da su završili dvojezičnu srednju školu, što im umnogome može olakšati upis na strane fakultete, dobijanje stipendija i zapošljavanje u stranim firmama.

Učenici koji upišu dvojezičnu nastavu prate zvanični srpski program čak i iz onih predmeta koji nisu lingvistički, a koje slušaju na francuskom. Ambasada Francuske u Beogradu izdaje potvrdu o znanju jezika koja oslobađa kandidata obaveze polaganja ispita iz jezika prilikom upisa na neki od francuskih univerziteta, a isto tako omogućava usavršavanje francuskog jezika za profesore iz predmeta koji nisu lingvistički.

Novi Sad, 25. maj 2011. godine