Čitaj mi

АКТИВНОСТИ НА СУЗБИЈАЊУ КОМАРАЦА ПОЧЕЛЕ НА ВРЕМЕ

Уочи почетка активности на сузбијању комараца на територији Новог Сада градоначелник Игор Павличић посетиo je предузеће Циклонизација којем је тендером поверен тај посао.

Градоначелник је том приликом нагласио да је ове године успостављен такав систем да се тачно зна ко је одговоран за правовремену и ефикасну реализацију неопходних активности на сузбијању комараца.

- Овога пута издвојили смо више средстава, а од Циклонизације, којој је поверен и посао мониторинга, очекујемо да се посао уради на време јер не сме да нам се понови прошлогодишња ситуација. Добио сам уверавања да ће то и бити тако, и да се већ предузимају потребне мере – рекао је Павличић.

Град је ове године за заштуту здравља грађана од комараца, симулида и крпеља одвојио око 31 милион динара. Према речима надлежних екипе Циклонизације и стручњаци Пољопривредног факултета, који су задужени за мониторинг, већ три недеље су свакодневно на терену. Стручњаци Циклонизације недавно су пронашли прве овогодишње ларве комараца на каналима, док се њихово појављивање на Дунаву очекује нешто касније.

Тренутно се прати развој ларви, а у наредних неколико дана, у зависности од временских услова, почеће и први овогодишњи ларвицидни третмани против комараца. Уважавајући чињеницу да се клима мења и да су услови све погоднији за развој комараца „Циклонизација“ је урадила систематско мапирање изворишта комараца у Новом Саду и Војводини. Према њиховим оценама у зависности од кретања водостаја моћи ће веома брзо и на време да се предвиде потенцијални проблеми са комарцима, и то како кажу, захваљујући интегрисаном информационом систему.

Нови Сад, 18. април 2011. године