Čitaj mi

AKCIJA 'DANI AUTIZMA' ODRŽANA NA TRGU SLOBODE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa članovima Gradskog veća prof. dr Sanjom Stojanović i Milanom Đukićem, prisustvovao je akciji 'Dani autizma' koju su organizovali Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" i Društvo za pomoć osobama sa autizmom.

U okviru akcije na Trgu slobode od 11,00 do 13,00 časova održani su inkluzivni javni čas plesa, prodajna izložba radova mladih sa autizmom iz Dnevnog boravka ŠOSO "Milan Petrović", predstavljanje programa vaspitanja, obrazovanja i socijalne podrške deci i osobama sa invaliditetom, kao i distribucija edukativnog materijala.

- Ne treba imati predrasude prema različitosti, a obaveza grada i države je da pruži institucionalnu i svaku drugu podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama kako bi se oni maksimalno uključili u društveni život - rekao je gradonačelnik Pavličić.

Prof. dr Sanja Stojanović objasnila je da su sredstva za podršku deci sa autizmom obezbeđena u okviru sredstava namenjenih svoj deci sa smetnjama u razvoju, i da se ukupno u te svrhe iz budžeta Grada izdvaja oko 30 miliona dinara. Po njenim rečima njima je omogućen besplatan boravak u ŠOSO "Milan Petrović" kao i u dnevnom boravku, besplatna užina, a Društvo za pomoć osobama sa autizmom je za realizaciju aktivnosti iz svog programa od Grada dobilo 350 000 dinara.

Cilj današnje akcije, koja je deo kampanje 'Kišobran za sve', je senzibilizacija javnosti o pravim mogućnostima osoba sa autizmom i uklanjanje predsrasuda prema tim osobama.

Novi Sad, 12. april 2011. godine