Čitaj mi

TRIBINA „NASILJE I ZLOSTAVLJANJE PUTEM INTERNETA SA AKCENTOM NA TRAFFICKING“

Član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić učestvovao je na edukativnoj tribini „Nasilje i zlostavljanje putem interneta sa akcentom na trafficking“ koju su pored Gradske uprave za obrazovanje organizovali Kancelarija za mlade Grada Novog Sada i Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, a koja je namenjena đacima srednjih škola i timovima protiv nasilja i zlostavljanja koji su formirani u svakoj školi. Cilj tribine je bio podizanje svesti o prednostima koje pruža moderno komunikaciono sredstvo - internet, ali i o opasnostima koje vrebaju na internetu.

- Moderni načini komunikacije i savremena tehnologija pored brojnih prednosti sa sobom donose i različite opasnosti. Grad Novi Sad sprovodi permanentnu edukaciju dece, ali i roditelja, o načinima na koje se mogu zaštititi od internet uznemiravanja, odnosno zlostavljanja. Uveren sam da na ovoj tribini učenici stiču neophodna znanja o bezbednom korišćenju interneta, a time direktno smanjuju šanse da ikada postanu žrtva trafikinga i imaju priliku da i svojim vršnjacima prenesu informacije sa ove tribine. - rekao je član Gradskog veća za obrazovanje Milan Đukić i dodao da će Grad Novi Sad nastaviti sa edukacijom đačke populacije da bi se u budućnosti otklonili ili minimizirali rizici zloupotrebe sredstava moderne tehnologije.

Predavači koji su učestvovali na tribini bili su nosilac projekta "Nasilje i zlostavljanje na internetu" Biljana Kikić-Grujuć, u ime organizacije "ASTRA" iz Beograda Ivana Radović, šef grupe za maloletničku delikveniciju MUP - Novi Sad Nenad Erdeljan, kao i predstavnici UNICEF-a koji su nakon davanja niza slikovitih primera o trgovini ljudima i nasilja na internetu, istakli da je najvažnije delovati preventivno.

Dva korisna internet sajta, preporučena na tribini, a koja služe za za upoznavanje sa opasnostima koje vrebaju na internetu i o žrtvama trgovine ljudima su http://www.unicef.rs/elektronsko-nasilje, kao i http://www.astra.org.rs/. U interaktivnoj debati o značajnim temama koje su bile predmet tribine, svoja mišljenja su izneli i predstavnici Tima za zaštitu dece od nasilja, kao i predstavnici Učeničkog parlamenta koji su se bolje upoznali sa opasnostima i posledicama vezanim za korišćenje interneta.

Novi Sad, 29. mart 2011. godine