Čitaj mi

СИНХРОНИЗОВАНА АКЦИЈА ГРАДА И ПОКРАЈИНЕ У РЕШАВАЊУ АКТУЕЛНИХ ПРОБЛЕМА У ЗДРАВСТВЕНОМ СИСТЕМУ НОВОГ САДА

Покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију проф. др Весна Копитовић,  члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић и помоћница покрајинског секретара за здравство др Данијела Станковић Баричак присуствовали су конференцији за новинаре у Градској кући, где су говорили о решавању проблема ноћног дежурства педијатријске службе у Новом Саду.

- Дом здравља "Нови Сад" и Град, као оснивач ове здравствене установе по закону су дужни да обезбеде континуитет здравствене заштите деце у две смене. Међутим, према одлуци Министарства здравља рад службе педијатрије у Дому здравља није предвиђен у току ноћи, тачније у периоду од 21 до 6 часова ујутру. Зато смо се обратили проф. др Весни Копитовић и њеним сарадницима како бисмо заједно пронашли оптимално решење за овај проблем - изјавио је прим. др Петар Новаковић и додао - Сматрамо да би ноћно дежурство педијатрије требало да преузме Завод за хитну медицинску помоћ Града Новог Сада, што се уклапа у законску регулативу, али је потребно да се обезбеде нови кадрови како би овај предлог могао да буде реализован.

Оптималан број тимова са педијатрима је седам, а Градска управа за здравство и Покрајински секретаријат здравство, социјалну политику и демографију упутили су предлог Министарству здравља да за ове потребе одобри одговарајуће кадрове. Према речима проф. др Весне Копитовић Покрајински секретаријат за здравство је амандманима, који су недавно усвојени на Скупштини Србије добио могућност да утиче на кадровску политику и да препозна потребе становништва али и проблеме својих здравствених установа, што ће битно олакшати решавање овог проблема.

- Представници Града и Покрајне су се договорили да заједно раде у интересу деце и њиховог лечења. Дом здравља, односно Завод за хитну медицинску помоћ, по закону збрињава све пацијенте ноћу, као што је случај у Нишу и Крагујевцу - изјавила је проф. др Весна Копитовић -  Мислим да ће наше решење уродити плодом. Циљ је да деци пружимо могућност да ноћу буду збринута у Заводу за хитну медицинску помоћ, а да она деца која која имају индикацију за пријем у болницу буду упућена у терцијалну установу.

На конференцији се говорило и о обезбеђивању секундарног нивоа здравствене заштите грађана Новог Сада. Будући да у Новом Саду не постоји болница овог типа грађани Новог Сада су приморани да услуге из нивоа секундарне здравствене заштите потражују у Клиничком центру Војводине, који пружа услуге за два милиона становника Војводине. Када Клинички центри, који су у завршној фази буду готови, болнице које су сада терцијалне постаће болнице секундарног нивоа. До тада, проф. др Весна Копитовић и прим. др Петар Новаковић сагласни су да се Војно медицински центар у Петроварадину интегрише у  здравствени систем Града Новог Сада и да буде у функцији болнице секундарног нивоа, будући да располаже одговарајућим просторним капацитетима и опремом из домена лабораторије и биохемијских услуга, кардиолошке неинвазивне дијагностике, дијагностике из домена плућне патологије, као и стручним кадровима.
Члан Градског већа за здравство прим. др Петар Новаковић састао се са начелником Војне болнице др Братољубом Бркљачом, са којим је разговарао о овој иницијативи, за коју се очекује да буде реализована у наредној години.

Нови Сад, 25. децембар 2012. године