Čitaj mi

BESPLATAN KOŠARKAŠKI KAMP ZA DECU NA LETENCI

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić posetio je sportsko-humanitarni košarkaški kamp „I came to play”, koji se po četvrti put održava u omladinskom kampu Letenka na Fruškoj gori. Kamp je obišla i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik i tom prilikom zajedno sa gradonačelnikom pozdravila kampere, a ove godine to je oko 100 učenika iz Srbije i zemalja u regionu. Pored košarkaškog, kamp ima i obrazovni program gde se mladi uče vrednostima kao što su fer-plej, mirno rešavanje sporova i zaštita životne sredine.

- Ovaj kamp, kroz kombinaciju košarkaških treninga i interaktivne nastave spaja mlade ljude iz regiona i naglašava pozitivne poruke o timskom radu i zdravom životu. Savremenom društvu u kojem vlada kriza sistema vrednosti u svim životnim poljima potrebno je što više ovakvih događaja koji u prvi plan ističu ono najbolje u ljudima. Sport je najbolji način da okupi ljude i da izgradi prave vrednosti kod mladih. - rekao je gradonačelnik Pavličić poželevši kamperima lep boravak na Fruškoj gori, a takmičarskim ekipama sportsku sreću.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik rekla je da Ambasada SAD već četiri godine podržava kamp „I came to play”, i pohvalila odličnu saradnju sa Gradom i republičkim Ministarstvom koji takođe pružaju podršku tom projektu. - Aktivnosti na kampu pružaju priliku mladima iz celog regiona, da se okupe, da sklapaju prijateljstva i uče se raznim veštinama i zato je neophodno ulagati u buduće generacije, jer su upravo oni mladi lideri ovog regiona – rekla je Meri Vorlik i dodala da će ambasada i narednih godina nastaviti da podržava ovu i slične inicijative.

Direktor kampa „I came to play“ Mihajlo Delić rekao je da istaknuti akademici, predavači iz polja filozofije sporta i obrazovanja, zajedno sa radnicima obrazovnih ustanova, omladinskih i sportskih organizacija, svakodnevno održavaju interaktivnu nastavu i kurseve posvećene prihvatanju pobeda i poraza, društvenoj odgovornosti, poštovanju igre, pravila i protivnika, timskom radu i saradnji. On je dodao da deca zajedničkim radom, kroz igru rešavaju probleme, prevazilaze prepreke i postižu zajedničke ciljeve, i napomenuo da će ove godine kamp ugostiti i decu bez roditelja kao i decu sa posebnim potrebama. Desetodnevni program kampa „I came to play” na Letenci pomogli su Ambasada SAD u Srbiji, Ministarstvo za sport i omladinu i Grad Novi Sad, čime je polaznicima omogućeno potpuno besplatno uživanje u svim sadržajima koje kamp nudi.

Novi Sad, 12. avgust 2011. godine