Čitaj mi

NEMAČKI NOVINARI U POSETI NOVOM SADU

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Kopicl primio je u Svečanoj sali Gradske kuće nemačku delegaciju zvaničnika iz oblasti kulture i uglednih novinara. Oni su boravili u Srbiji od 25. do 28. avgusta na poziv Ministarstva kulture s ciljem da se upoznaju sa našom kulturom i savremenom književnošću i predstave je nemačkoj javnosti i izdavčima. Neposredan povod za posetu ove delegacije je učešće Srbije, kao počasnog gosta, na sajmu knjiga u Lajpcigu iduće godine.

-Novi Sad je ekonomski stabilna i uspešna urbana zajednica u kojoj skladno žive pripadnici mnogih nacionalnosti, a mi se trudimo da ga svakodnevno razvijamo kao dvosmerna urbana vrata Evrope. Naš grad je poznat i kao grad festivala. Kada govorimo o književnosti, možemo se pohvaliti da na Trgu mladenaca 30. avgusta počinje 5. Međunarodni novosadski književni festival, zatim, da se svakog aprila u našem gradu održava „Prozefest“, a da svakodnevno u njemu stvaraju pisci koji će se predstaviti na Sajmu knjiga u Lajpcigu - rekao je pomoćnik gradonačelnika Kopicl i poželeo gostima iz Nemačke ugodan boravak.

Delegaciju uglednih novinara predvodio je Dragoslav Dedović, srpski pesnik koje već dve decenije živi i stvara u Nemačkoj, a imenovan je za koordinatora aktivnosti za srpski nastup u Lajpcigu.

Novi Sad, 28. avgust 2010. godine