Čitaj mi

NEDELJA ZDRAVIH ZUBA

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je konferenciji za novinare povodom obeležavanja tradicionalne zdravstveno - promotivne kampanje "Nedelja zdravih zuba", koju 23. godinu za redom organizuje Crveni krst Novog Sada u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad,  Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije i Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“.   Aktivnosti kampanje "Nedelja zdravih zuba" su namenjene prvenstveno deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovih škola kako bi oni od najranijeg detinjstva usvojili pozitivne navike na unapređenju i očuvanju zdravlja.

- Gradska uprava za zdravstvo svake godine podržava "Nedelju zdravih zuba". Smatramo da su akcije u okviru ove kampanje od izuzetnog značaja i zbog toga smo odlučili da ih sprovodimo cele godine, kako bi decu predškolskog uzrasta naučili i privikli na posete stomatologu i na redovne preventivne preglede - izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralji dodao da posebnu pažnju treba posvetiti bebama, koje već posle prvog pedijatrijskog pregleda treba da odaberu i posete stomatologa.

U okviru kampanje čiji je moto "Zdravu hranu izaberi pa zube operi"biće organizovan niz aktivnosti edukativnog karaktera. Plakat posvećen "Nedelji zdravih zuba" biće podeljen svim objektima Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" i osnovnim školama sa teritorije Novog Sada. Klub studenata stomatologije izvešće pozorišnu predstavu za decu i organizovati kreativne radionice, gde će učestvovati i zubari Službe stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“  koji će u ovom periodu intenzivirati redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola.

Prema rečima Olje Nićiforović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, koji prikuplja statističke pokazatelje, indeks KEP, koji pokazuje ukupan broj karioznih ekstrahovanih i plombiranih zuba kod dece od 12 godina pokazuje izvestan pad i taj napredak je rezultat ovakvih akcija sa kojima se mora nastaviti koko bi se poboljšale higijenske navike stanovništva.Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice namenjene edukatorima, prosvetnim radnicima za rad sa učenicima nižih razreda osnovnih škola na temu zdravlja usta i zuba. U saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i učenicima Srednje medicinske škole „7. april“ Novi Sad biće organizovano izvođenje kreativnih radionica u osnovnim školama.

Novi Sad, 23. mart 2012. godine