Čitaj mi

NASTAVLjAJU SE ULAGANјA U SREMSKU KAMENICU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je kružni tok u Sremskoj Kamenici čija je izgradnja nedavno završena. Reč je o investiciji vrednoj 90,5 miliona dinara koju su zajednički finansirali Grad i Pokrajina. Naime, na nekada neuređenoj četvorokrakoj raskrsnici ulica Put doktora Goldmana, Moše Pijade i Branislava Bukurova, nije bio omogućen zadovolјavajući protok vozila, kao ni bezbedno kretanje pešaka i biciklista. Investicija je podrazumevala i izgradnju novog javnog osvetlјenja, uz putarske radove, a tokom njene realizacije, saobraćaj nijednog momenta nije bio u prekidu, odnosno vozilima je sve vreme bio omogućen prilaz Institutu. Sada je, nakon dva meseca, izgrađena moderna saobraćajnica sa pešačkim i biciklističkim stazama.

- Završeni su radovi na izgradnji kružne raskrsnice u Sremskoj Kamenici koja se nalazi na samom ulasku u mesto i na jednoj od najopterećenijih saobraćajnica, koja vodi ka Institutima. U saradnji sa Mesnom zajednicom, zajedno smo radili na ovom projektu sa Pokrajinskom vladom. Ovi radovi su završeni nešto pre ugovorenog roka, a nastavlјamo ulaganje u putnu infrastrukturu, tako da ćemo raditi i saobraćajnicu, pešačku stazu i rekonstrukciju jednog od parkinga na Institutima, kako bi se pacijentima i zaposlenima olakšalo parkiranje - rekao je Miloš Vučević.

Nakon obilaska kružnog toka, gradonačelnik je posetio i spomen–zbirku „Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici, odnosno Zmajev muzej koji je nedavno renoviran i u sastavu je Muzeja grada Novog Sada. Kao vrlo prometan i korišćen prostor, Muzej je vremenom  pretrpeo različita oštećenja, te je za potrebe renoviranja urađen projekat Sanacije i adaptacije prema kojem su obnovlјeni fasada, stolarija, unutrašnje prostorije i sanirana je ograda oko parcele.

- Zmajev muzej je jedan od najlepših delova kulturne ponude Novog Sada. Grad je izdvojio oko 6 700 000 dinara za rekonstrukciju, a sve uz stručnu pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U pitanju je najkompletnija rekonstrukcija ove spomen-zbirke do sad, mesta gde je boravio i živeo Jovan Jovanović Zmaj, koji je obeležio ne samo našu istoriju i književnost, i po kome je Novi Sad poznat i priznat. Mislim da će, ne samo kamenička deca, već i ona iz svih delova grada, pa i ekskurzije sa đacima iz drugih gradova, uživati u onome što nudi Muzej - izjavio je gradonačelnik Vučević.

Gradonačelnik je najavio dalјa ulaganja, prvenstveno u naselјe Bocke, gde će na jesen početi izgradnja pet kilometara vodovodne i kanalizacione mreže.

-Projekti su završeni i uspeli smo da rešimo sve probleme koji su bili veoma kompleksni. Grad će obezbediti novac u rebalansu za početak radova, a deo sredstava ćemo dobiti i iz Pokrajine. Nećemo na tome stati. U saradnji sa predsednikom Mesne zajednice krenućemo u projektovanje kanalizacione mreže za Popovicu i Paragovo, tako da nastavlјamo da širimo komunalnu infrastrukturu u sve delove grada – rekao je Miloš Vučević.

Novi Sad, 24. maj 2019. godine