Čitaj mi

NAJAVLJENA FUTOŠKA KUPUSIJADA

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić prisustvovala je konferenciji za novinare na kojoj je najavljena 14. Futoška kupusijada i 4. Susreti tradicionalnih proizvođača Srbije, koje pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada organizuju Udruženje "Futoški kupus", Kulturno informativni centar "Mladost", Mesna zajednica "Futog" i Poljoprivredna škola sa domom učenika.

- Novi Sad je i ove godine prepoznao značaj "Futoške kupusijade". Pored toga što predstavlja promociju futoškog kupusa, ova manifestacija promoviše i domaćinski odnos prema privredi, ali i domaćinski odnos prema kulturi - izjavila je Milanka Brkić i dodala - Mnogi strateški dokumenti ukazuju na važnost organizovanja kulurnih manifestacija na periferiji. Podrška Grada "Futoškoj kupusijadi" je dobar primer realizacije te ideje.

"Futoška kupusijada" je jedinstvena manifestacija u Srbiji, koja kroz predstavljanje privrednih potencijala Futoga, lokalnih običaja i turističke ponude sela promoviše projekat "Futoški kupus - brend Srbije". Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti kupusa, „Futoška kupusijada“ je manifestacija posvećena isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Organizatori su istakli da će ove godine manifestacija, po prvi put trajati dva dana i da će biti održana 25. i 26. oktobra u centru Futoga, na platou Kulturno informativnog centra "Mladost". Pored takmičenja u kuvanju jela od kupusa, biće organizovan bogat kulturno-zabavni program u kom će pored profesionalnih izvođača učestvovati i brojni stanovnici Futoga, a po prvi put biće izabran i najlepše uređen štand.

Novi Sad, 22. oktobar 2013. godine