Čitaj mi

NA TRGU U NOVOM SADU ODRŽAN KONCERT ''U ZAGRLJAJU ZAVIČAJA''

Koncert ''U zagrlјaju zavičaja'' održan je na Trgu slobode u Novom Sadu, a u okviru manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji 2019''. Tom prilikom nastupili su KUD ''Sonja Marinković'' iz Novog Sada, KUD ''Veselin Masleša'' iz Banjaluke, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ''Venac'' iz Gračanice, a nakon njih publici se predstavila etno grupa ''Iva''. Prisutnima su se obratili predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Miliđević, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raselјenim licima APV Duško Ćutilo i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Novom Sadu je uvek velika čast da bude deo programa manifestacije ''Dani Srpske u Srbiji'' jer ona je važna za očuvanje tradicije i negovanje kulturne baštine, kao i za dalјi razvoj naše plodotvorne saradnje. Ta je manifestacija izraz našeg jedinstva i pokazatelј odličnih odnosa, pre svega između građana Srpske i Srbije, pa onda i na nivou dve države. Ove godine program je, čini se, još bogatiji i raznovrsniji nego inače, i osim kulture baziran je i na obrazovanju i podsticanju zajedničkih poslovnih aktivnosti. Siguran sam da će večerašnji koncert i brojni drugi sadržaji ovogodišnjih ''Dana Srpske u Srbiji'' samo doprineti čvrstini i kontinuitetu našeg velikog prijatelјstva – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić. Koncert su organizovali Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raselјenim licima APV, uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada.

- Republika Srpska ima značajnu korist od ove manifestacije, jer mi afirmišemo naš privredni, kulturni i svaki drugi identitet. Siguran sam da će ovaj događaj prerasti u tradiciju i da će ga negovati i buduća pokolenja. Ovim mi pokazujemo svetu da su naši odnosi transparentni, na zakonu zasnovani, kao i na sporazumu koji smo potpisali o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Republike Srbije – naglasio je predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Kako je ocenio potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, manifestacija govori o duhovnom jedinstvu građana, jer, rekao je, živimo u različitim državama ali baštinimo iste vrednosti.

Manifestacija Dani Srpske u Srbiji 2019. trajaće do 10. septembra, a 23 programa biće održano u dvadeset jednom gradu Srbije i, kao i prethodnih godina, biće to od Subotice do Vranja, od Užica do Vršca.

Novi Sad, 5. septembar 2019. godine