Čitaj mi

MINISTARKA KULTURE EGIPTA POSETILA NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je delegaciju Ministarstva kulutre Egipta na čelu sa ministarkom dr Ines Abdel-Dajem i ambasadorom Egipta u Srbiji Nј.E. Amr Alguvejlijem, i tom prilikom poželeo im je srdačnu dobrodošlicu.

Predstavnici Egipta borave u Srbiji kao počasni gosti 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, a u okviru planiranih aktivnosti tim povodom, večeras će u Srpskom narodnom pozorištu nastupiti balet Kairske opere.

Gradonačelnik Vučević predstavio je Novi Sad kao aktuelnu Omladinsku prestonicu Evrope i buduću Evropsku prestonicu kulture, a posebno je naglasio da je Novi Sad regionalni centar IT sektora, i da je prioritet gradske administracije ekonomski razvoj.

Sagovornici su se složili da je kultura suštinski deo identiteta svakog naroda, ali i da ima veliki razvojni potencijal, te da je međunarodna saradnja u toj oblasti veoma važna. Oni su se osvrnuli na učešće predstavnika Novog Sada i OPENS-a, krajem prošle godine, na Svetskom omladinskom forumu u Šarm El Šeiku, ocenivši da postoje velike mogućnosti za saradnju na polјu omladinske politike i kulture.

Gradonačelnik Vučević rekao je mu je čast što će i u Novom Sadu biti predstavlјen deo bogate kulture Egipta čija je istorija duža od 5000 godina, i istakao da Novi Sad kao multinacionalna i multikonfesionalna zajednica izuzetno poštuje i podstiče kulturnu raznolikost.

Takođe, na sastanku u Gradskoj kući, rečeno je da dobri odnosi između Srbije i Egipta stvaraju povolјne uslove za realizaciju zajedničkih projekata na lokalnom nivou.

Novi Sad, 21. oktobar 2019. godine