Čitaj mi

MINISTAR ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ministrom za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratkom Dmitrovićem. Oni su razgovarali o temama vezanim za demografiju i merama populacione politike.

- Ministar je podelio sa nama iskustva sa Samita u Budimpešti, gde je bio sa Predsednikom Republike, pa smo mogli da čujemo različita iskustva na tom polјu, između ostalog tamo se oglasio i predstavnik američke političke scene. Razgovarali smo o prilikama u Vojvodini i tome da je teško zadržati lјude, na šta direktno utiče ravnomerna regionalna razvijenost. Razumeli smo poruku ministra, da kao Grad treba više da stimulišemo rađanje drugog i trećeg deteta, jer tu se porodice dvoume i na taj korak se teže odlučuju. Mi apsolutno podržavamo ministra i Vladu, koja prava porodice stavlјa u fokus političkog delovanja. U današnje vreme porodica je marginalizovana i smatra se da čak sputava individualni razvoj. To je besmislica, porodica je nešto najlepše i najvažnije, i kao Grad nastojaćemo da budemo partner Vladi u svim aktivnostima na tom planu. Radujemo se novom popisu stanovništva i verujemo da će novi pregled pokazati značajno povećanje kada je reč o Novom Sadu – istakao je gradonačelnik Vučević.

Ministar Dmitrović ocenio je da je demografska situacija alarmantna, ali da ohrabruje opredelјenje države da uđe u rešavanje problema i u borobu protiv trendova koji su opominjući, i koji mogu da dovedu do toga da se u narednim godinama pređe linija iza koje nema povratka.

- Reč je o početku nestajanja naroda. Prvi put, nakon 56 godina, u Srbiji živi manje od sedam miliona lјudi. Za 20 godina izgubili smo 700 000 lјudi, i ovo pitanje mora biti van političkih okvira, posebno dnevno-političkih i stranačkih. Korona je dodatno uticala na negativne posledice. Prošle godine u odnosu nataliteta i mortaliteta, izgubili smo grad veličine Šapca, oko 54 000 lјudi, a prvih osam meseci ove godine govori nam da će ta brojka biti nadmašena. Ovo pitanje prevazilazi demografske mere, već je to problem pandemije sa kojom je suočen ceo svet. Dostavio sam predlog mera Predsedniku i u narednih mesec dana razgovaraćemo o njima, da vidimo šta budžetski može da se izdrži. Tu se pre svega misli na stimulaciju rađanja, ali i olakšavanje života onima koji su se odlučili da imaju više dece – naglasio je ministar Dmitrović. On je takođe rekao da je stopa rodnosti u Švedskoj 1,6, dok je u Srbiji 1,5, što, kako je zaklјučio, pokazuje da nisu presudna finansijska sredstva, već da na nizak natalitet utiče novi pristup životu i vrednosni sistem u kojem deca više nisu najveće bogatstvo.

Novi Sad, 5. oktobar 2021. godine