Čitaj mi

MILAN ĐURIĆ IZABRAN ZA GRADONAČELNIKA NOVOG SADA

- Velika je čast i privilegija, ali i ogromna odgovornost, biti izabran za gradonačelnika Novog Sada, „Srpske Atine“ i Evropske prestonice kulture. Učiniću sve da naš grad i dalјe ekonomski jača, da se razvija i modernizuje, da imamo najbolјe vrtiće, škole i domove zdravlјa, da naši stari budu poštovani, da vraćamo našu pamet rasutu širom sveta, da neprestano gradimo nove mostove – rekao je Milan Đurić koji je izabran za novog gradonačelnika Novog Sada na današnjoj sednici Skupštine Grada Novog Sada. Sastav Gradskog veća ostao je nepromenjen, s tim što je za zamenika gradonačelnika izabran Igor Crnobarac.

- Fantastični rezultati koje smo postigli u svim sferama života su ono što nas obavezuje da nastavimo sa politikom kontinuiteta. Važno je što svih ovih godina imamo stabilne javne finansije. Pre 10 godina budžet grada iznosio je 21 milijardu 285 miliona dinara i to sa iznosom uzetih obveznica. Danas je budžet Grada duplo veći i iznosi 40 milijardi 808 miliona dinara. I dalјe ćemo aktivno raditi na dovođenju novih investicija, paralelno lobirajući da sve kompanije koje posluju u našem Gradu nastave sa otvaranjem novih divizija baš ovde i zapošlјavaju Novosađane. Još jedan od značajnih strateških projekata Grada, za koji je završena projektno – tehnička dokumentacija, je izgradnja Regionalnog centra za upravlјanje otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalј, Srbobran, Temerin i Vrbas. Projektovana vrednost prve faze je 86 miliona evra za čiju realizaciju smo obezbedili 50% bespovratnih sredstava iz fondova EU – istakao je Milan Đurić.

On je najavio dalјa ulaganja u zdravstvo, socijalnu zaštitu, obrazovanje, komunalnu infrasrukturu, u širenje mreže biciklističkih staza, a sve to poštujući princip ravnomernog razvoja svih delova grada i prigradskih naselјa.

- Konačno smo na korak do potpune rekonstrukcije jednog od simbola Grada Novog Sada – Sportskog i poslovnog centra Vojvodine. U toku je izrada projektno–tehničke dokumentacije, a sami radovi na rekonstrukciji trebalo bi da počnu početkom 2024. godine – izjavio je Đurić.

Na čelu sa novim gradonačelnikom, Grad Novi Sad nastaviće da investira u zaštitu životne sredine, za šta je do sada izdvojeno četiri milijarde dinara. Posađeno je skoro 24 hilјade stabala, posle 30 godina Novi Sad je dobio novi park na Novom Naselјu, a posle 60 godina započeta je izgradnja botaničke bašte.

- Očekujem da u narednoj godini Novi Sad ima tri gradilišta mostova. Prve ideje o mostu u produžetku Bulevara Evrope ucrtane su u Plan grada Novog Sada još davne 1934. godine. Danas je položaj ovog mosta od izuzetnog značaja, jer je deo međunarodnog putnog koridora. Pored saobraćajnih pogodnosti za grad, siguran sam da će postati i njegov novi simbol. Ove godine je počela izgradnja takozvanog petog mosta, koji je deo Fruškogorskog koridora, i predstavlјa vezu sa auto-putem E–75 i budućim auto putem prema Zrenjaninu. Kao transportni koridor, ujedno će biti i obilaznica oko Novog Sada kojom će se rasteretiti kamionski saobraćaj iz Partizanske ulice. I kada kažem gradilišta tri mosta, mislim i na pešačko–biciklistički most na stubovima nekadašnjeg mosta „Franca Jozefa“, za koji je u toku izrada projektno–tehničke dokumentacije. Ideja je da veza bačke i sremske strane bude svojevrstan „zeleni koridor“, koji spaja Univerzitetski park sa botaničkom baštom. Celinu sa mostom činiće i postojeći tunel ispod Petrovaradinske tvrđave koji će biti rekonstruisan i prilagođen pešacima i biciklistima. Nesumlјivo je da će ovaj most biti velika turistička atrakcija – rekao je novoizabrani gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i dodao - Trudiću se da opravdam poverenje koje mi je ukazano, da radim predano i marlјivo na ostvarenju svih planiranih cilјeva.

Novi Sad, 26. oktobar 2022. godine