Čitaj mi

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PERSPEKTIVAMA PROŠIRENјA EVROPSKE UNIJE

Međunarodna konferencija „Proširenje Evropske unije od Sofije do Londona i nadalјe: Rezultati i perspektive za zemlјe Zapadnog Balkana“ održana je u Novom Sadu, a okupila je stručnjake iz Srbije i Bugarske, koji su razgovarali o putu naše zemlјe ka Evropskoj uniji. U ime Grada Novog Sada prisutnima se obratila članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović.

-U Novom Sadu je lako govoriti o evropskim vrednostima, jer se one baštine na ovim prostorima oduvek. U prilog tome idu i dve prestižne evropske titule koje je Grad Novi Sad osvojio u veoma kratkom vremenskom periodu. To su „Omladinska prestonica Evrope 2019“ i „Evropska prestonica kulture 2021“ kojima je prethodio studiozan rad eksperata koji su direktno bili uklјučeni u postupak apliciranja, kao i svih građana Novog Sada. Veoma slično je i u procesu EU integracija. Put pristupanja Srbije Evropskoj uniji je složen proces, a ono što je krajni cilј jeste sistemsko uređenje administracije, zakonodavstva, kao i ekonomska stabilnost države na dugoročnom nivou. Srbija ulaže velike napore kako bi zadovolјila kriterijume koji se pred nju stavlјaju, a najbolјi pokazatelј da je na dobrom putu jesu upravo otvorena pregovaračka poglavlјa. Održavanje ovakvih konferencija i javnih diskusija doprinosi kvalitetu dalјih pregovora, a samim tim i budućem napredovanju naše države i zato treba da ih bude što više- rekla je Mira Radenović.

Predsednica Centra za istraživanje migracija iz Beograda Bilјana Jović istakla je da je današnja konferencija organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Bugarske u Beogradu.

-Konferencija je održana sa idejom da se nakon njihovog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom, sagleda u kojoj meri su cilјevi, koje su oni postavili na početku predsedavanja, postignuti i ostvareni. Novi sastanak biće održan u Londonu početkom jula i biće prilika da se zemlјe Zapadnog Balkana sretnu sa liderima klјučnih zemalјa s cilјem da se vidi šta su realni očekivanja u ovom procesu - rekla je Bilјana Jović.

Konferenciji je prisustvovao i rektor Univerzita u Novom Sadu prof. dr Dušan Nikolić i ambasador Republike Bugarske u Srbiji Nј. E. Radko Vlajkov koji je tom prilikom istakao da Bugarska snažno podržava napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

-Novi Sad jeste evropski grad, lјudi su evropski orijentisani, a u budućnosti će taj epitet samo  biti formalizovan kroz članstvo Srbije u EU. Konferencija je važna jer u prvi plan stavlјa zajedničke projekte u oblasti infrastrukture, uspostavlјa saradnju među državama Zapadnog Balkana i povezuje lјude, što je i suština Evropske unije- rekao je  Radko Vlajkov.

Novi Sad, 27. jun 2018. godine