Čitaj mi

LAKŠE DO IZVODA IZ MATIČARSKIH KNjIGA U NOVOM SADU

Grad Novi Sad je deo Centralnog sistema za elektronsku obradu i skladištenje podataka, a zahvaljujući tome, građani kojima je potrebno uverenje o državljanstvu ili izvod iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih iz matičnog područja Pančeva, Aleksinca, Bačke Topole, Beograda, Valjeva, Vranja, Žablja, Kikinde, Apatina, Kragujevca, Kučeva, Leskovca, Novog Sada, Plandišta, Požarevca, Svrljiga, Smedereva, Sremskih Karlovaca, Temerina, Užica, Kragujevca, Lajkovca, Novog Bečeja ili Čačka, od sada iste mogu pribaviti u mesnim kancelarijama Novog Sada i bez odlaženja u navedene gradove i opštine.

- Projekat umrežavanja mesnih kancelarija, odnosno omogućavanje njihovog pristupa centraloj bazi matičnih knjiga je projekat koji je Grad Novi Sad radio u proteklih godinu dana. Podršku smo dobili od Ministarstva telekomunikacija u vidu sredstava za nabavku hardverske opreme za mesne kancelarije, dok je izgradnju softvera i obuku za korišćenje aplikacija i programa u mesnim kancelarijama sprovelo JKP „Informatika“. – rekla je članica Gradskog veća za upravu i propise Milena Popović Subić.

Projekat treba da omogući građanima Novog Sada da u mestu svog boravka dobiju dokumenta iz matičnih knjiga rođenih, umrlih i venčanih, kao i uverenje o državljanstvu, a unos u bazu podataka trenutno se vrši u 16 mesnih kancelarija na području Grada – „Petrovaradin“, „Sremska Kamenica“, „Bukovac“, „Ledinci“, „Stari Ledinci“, „Kać“, „Budisava“, „Kovilj“, „Rumenka“, „Kisač“, „Stepanovićevo“, „Veternik“, „Futog“, „Begeč“, „Čenej“, „Pejićevi salaši-Nemanovci“. Matičari iz svih 16 područja imaju sertifikat kojim su obučeni za pristup centralnoj bazi podataka matičnih knjiga što omogućava da Novosađanima brzo i efikasno izdaju izvode iz 23 grada u Srbiji koji su u bazi.

Novi Sad, 20. septembar 2011. godine