Čitaj mi

KVALITETNIJA JAVNA RASVETA I UŠTEDA ENERGIJE

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić obišao je radove na adaptaciji javnog osvetljnja koji se trenutno izvode na Limanu. Reč je o realizaciji jedne od najvećih investicija u našem gradu ove godine, u okviru koje su završeni radovi na izgradnji osvetljenja stadiona „Karađorđe“, a započete su aktivnosti na zameni svetiljki i stubova koje će se izvoditi na teritoriji grada i u prigradskim naseljima.

-Postojeća mreža godinama nije održavana na kvalitetan način, a značajna sredstva izdvajaju se u te svrhe. Realizacijom ovog projekta ostvarićemo velike uštede, odnosno pet puta manju potrošnju energije. Adaptacija će pored revitalizacije postojećeg sistema podrazumevati i proširenje kapaciteta javne rasvete - naglasio je gradonačelnik Pavličić.

Kakao je objasnila pomoćnica direktora JP Zvod za izgradnju grada Mirjana Dejanović najveći broj zahteva građana upućenih tom preduzeću odnosio se upravo na poboljšanje javne rasvete. Poslovi na adaptaciji javnog osvetljenja podrazumevaju zamenu stubova i svetiljki u gradu, dok će se u prigradskim mestima izvršiti samo zamena svetiljki. Planirano je da se, umesto starih svetiljki sa živinim sijalicama, postave nove sa natrijumovim ili metalhalogenim sijalicama, i da se na taj način obezbedi veći nivo osvetljenja, bezbednosti, duži vek trajanja, a ujedno i manja potrošnja električne energije. U prigradskim naseljima biće zamenjeno oko 6.000 svetiljki. Na Telepu, Klisi i u drugim delovima grada gde postoji nadzemna mreža biće zamenjeno oko 1.000 svetiljki, a u međublokovskim prostorima, (na Limanima, Novom naselju...) izvršiće se zamena 2.750 stubova i svetiljki. Izvođač radova je AD Energotehnika - Južna Bačka iz Novog Sada. Ugovorena vrednost ove investicije je 677.449.424 dinara, a rok završetka radova je 238 kalendarskih dana.

Radovi su završeni na području Telepa i to zamenom oko 200 svetiljki, i Klise gde je zamenjeno oko 600 svetiljki. Trenutno se radovi izvode na Limanu. Napominjemo da su radovi na Limanima sinhronizovani sa tekućim radovima na vrelovodnoj mreži, (npr. u Fruškogorskoj ulici) kako bi se iskoristile raskopane javne površine i postavili novi stubovi javne rasvete. Posle Limana, na red će doći Novo naselje i ulice u širem centru grada, a od prigradskih naselja prvo će početi radovi u Sremskoj Kamenici, Kaću, odnosno mestima koja su najveća i najugroženija što se tiče stanja uličnog osvetljenja, zatim u Kisaču i drugim mestima.

Novi Sad, 22. septembar 2011. godine