Čitaj mi

JOŠ JAČA PODRŠKA GRADA FONDACIJI „PRIVREDNIK“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević sastali su se sa predsednikom Upravnog odbora Srpskog privrednog društva Fondacije ''Privrednik'' Mitropolitom zagrebačko-lјublјanskim dr Porfirijem i upravitelјem Fondacije prof. dr Jovom Radić. Oni su razgovarali o dalјoj saradnji Grada Novog Sada i te institucije izuzetne istorije, bogate tradicije i velikog značaja za društvo.

- Čast je i privilegija kada ste u prilici da pomažete onima kojima je to potrebno. Novi Sad je učestvovao u obnavlјanju slavnog puta Fondacije koja je dobročinitelјska i na usluzi svom narodu. Podržavamo njihov rad godinama unazad i trudićemo se da zajedno sa njenim predstavnicima i ubuduće budemo na visini zadatka. Grad trenutno stipendira 50 štićenika ''Privrednika'', sa po 10500 dinara mesečno. Razgovarao sam članom Gradskog veća Radojevićem i razmotrićemo da li da povećamo iznos pojedinačne stipendije, ili da idemo na veći obuhvat korisnika. Ta deca su sjajna, sretali smo se sa njima i oni su zaista uzvratili na najbolјi mogući način time što su postali dobri lјudi marlјivi, posvećeni i uspešni. Naša je obaveza da im pomognemo kada se trude i hoće da uče, posebno zbog toga što imaju slabije materijalne mogućnosti – naglasio je Miloš Vučević.

Uz čestitke na reizboru i sa želјom za uspešan rad na funkciji Gradonačelnika, Mitropolit zagrebačko-lјublјanski dr Porfirije rekao je da je tema sastanka humanitarni fond koji je osnovan još u 19. veku.

- Fond je bio ukinut 1947. godine, a 1993. je reosnovan u Novom Sadu. Sada postoji mreža njegovih organizacija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj i širom Srbije. Grad Novi Sad je jedan od reosnivača i jedan od stalnih donatora koji neprestano podržava rad ''Privrednika'', a jedan je i od najvećih, uz Pokrajinu, Republiku, Srpsku akademiju nauka i umetnosti, Maticu srpsku i Srpsku pravoslavnu crkvu. Zahvalni smo im na tome i nadamo se da će saradnja biti plodotvorna i ubuduće – rekao je dr Porfirije.

On je istakao da ''Privrednik'' stipendira srednjoškolce i studente koji su najbolјi u svojim generacijama, a koji nisu zavidnog imovinskog stanja, te da je pomoć od velikog značaja za njihovo dobro koje je i dobro zajednice.

Novi Sad, 25. septembar 2020. godine