Čitaj mi

JAVNO-PRIVATNI DIJALOG DEO PROCESA IZRADE NOVE STRATEGIJE INDUSTRIJSKE POLITIKE

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević učestvovao je u javno-privatnom dijalogu koji je održan u Regionalnoj privrednoj komori Južnobačkog upravnog okruga. Javno-privatni dijalog deo je procesa izrade nove Strategije industrijske politike, s cilјem pobolјšavanja uslova za povećanje industrijske konkurentnosti, održivog rasta i razvoja ekonomije, kao i novog zapošlјavanja u Republici Srbiji. Dijalog, u kojem je učestvovala i direktor Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga Olivera Simović, je bio posvećen temama kao što su jačanje lјudskih resursa, digitalizacija, inovacije, investicije, cirkularna ekonomija i smanjenje emisija uglјen-dioksida.

- Drago mi je što se u proces izrade Strategije krenulo sa javno-privatnim dijalogom, na kojem će se čuti pre svega mišlјenje privrednika i na osnovu toga pristupiti njenoj izradi. To je dobar put i nije kao što se u ranijem periodu radilo, a to je da se izradi strategija i kao gotovo rešenje nametne privrednicima i ostalim akterima. Takođe, činjenica da se Poglavlјe 20 u procesu priklјučenja EU odnosi na preduzetništvo i industrijsku politiku još više utiče na značaj buduće Strategije. Grad Novi Sad će kroz Privredni savet i Savet za mala i srednja preduzeća delegirati temu izrade ove Strategije i zajedno sa privrednicima dati sugestije i komentare – istakao je Milorad Radojević.

Projekat izrade Strategije industrijske politike Republike Srbije 2021-2030 sprovodi Ministarstvo privrede uz podršku ekspertskih timova, Privredne komore Srbije i GIZ-a. Tokom maja i juna biće održano 13 foruma u industrijskim centrima širom Srbije, uz učešće privrednika i predstavnika akademskih i drugih oblasti koji mogu dati doprinos u izradi i realizaciji Strategije.

Novi Sad, 24. maj 2019. godine