Čitaj mi

ILINDANSKI NARODNI SABOR NA KLISI

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић присуствовао је вечерњем богослужењу у оквиру манифестације Илиндански народни сабор коју, уз подршку Града Новог Сада, организује црква Вазнесења Господњег на Клиси.

- Заједно са бројним суграђанима и са новосадским свештенством, на прави начин обележавамо Илиндан и скрећемо пажњу на величину и морални значај великог хришћанског и старозаветног свеца. Веома ми је драго што се бројни програми, тим поводом одржавају баш у цркви на Клиси, јер је наша намера да децентрализујемо културна, али и друга дешавања - изјавио је Вања Вученовић  и додао да ће Градска управа за културу наставити да подржава ту манифестацију.

Илинданском нардном сабору који се ове године одржава по 15. пут, присуствовало је неколико хиљада Новосађана. Манифестација је почела Светом литургијом, а наставила се меморијалним турниром у малом фудбалу, народним вишебојем и отворањем изложбе „Четврт века наше цркве“ која  документарном грађом и фотографијама представља живот црквене заједнице на Клиси. Након вечерњег богослужења уследио је богат програм у оквиру којег су наступила културно-уметничка друштва „Соња Маринковић“ , „Светозар Марковић“, затим фолклорни ансамбл „Вила“, тамбурашки ансамбл „Зоруле“ и рок група „Осми Дан“.

Током Илинданског сабора, који се одржава под слоганом „Уградите се у вечност“ скупљани су добровољни прилози за завршетак радова на Храму Вазнесења Господњег за Клису, Слану бару и Видовданско насеље чија је градња почела пре више од десет година.

Нови Сад, 3. август 2015. године