Čitaj mi

GRADU NOVOM SADU URUČENO PRIZNANjE ,,NOVI SAD EVROPSKI GRAD ŠUMA 2023” OD STRANE EVROPSKOG ŠUMARSKOG INSTITUTA

Povodom obeležavanja 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta i otvaranja Godišnje konferencije 2023. u Novom Sadu, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić upriličio je prijem u Svečanoj sali Gradske kuće za delegaciju Evropskog šumarskog instituta (EFI) u prisustvu Ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelene Begović, državne sekretarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Sare Pavkov i predstavnika pokrajinskih sekretarijata, univerziteta, fakulteta, instituta i učesnika konferencije.

-Izuzetna mi je čast što je Grad Novi Sad domaćin obeležavanja 30. godišnjice Evropskog instituta za šumarstvo i ovu konferenciju smatramo krunom naših aktivnosti u godini kada je Novi Sad proglašen za Evropski grad šuma. Velika je privilegija biti u porodici gradova poput Barselone, Praga, Osla, Sankt Petersburga, ali i obaveza da podignemo svest o značaju drveća i njegovom uticaju na čitav živi svet – izjavio je gradonačelnik Đurić.

Gradonačelnik Đurić je istakao da Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, kao i da su prethodnom periodu preduzete su intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38% urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom.

-Pred nama je veliki posao da održimo taj standard jer su nedavna nevremena bila pogubna po naš “zeleni fond”. Tokom dva olujna nevremena u julu mesecu oštećeno je ili uništeno više hiljada stabala na teritoriji Grada, samo u jednom danu nestalo je 200 hektara šume oko našeg Grada. Zato ove jeseni planiramo jednu od najvećih akcija sadnje u istoriji Novog Sada. Sa naučnim ustanovama i institucijama, pripremamo dugoročni plan za obnovu zelenila u Gradu, na način da se prilagodimo i smanjimo posledice klimatskih promena čiji smo i sami direktni svedoci, dodao je gradonačelnik.

Prisutnima se obratio i privremeni direktor Evropskog šumarskog instituta, dr Robert Mavsar koji je istakao važnost obeležavanja jubileja, 30. godišnjice Evropskog šumarskog instituta u Gradu Novom Sadu te da je glavni cilj Instituta da unapredi istraživanja iz oblasti šumarstva na međunarodnom nivou i tom prilikom je gradonačelniku Đuriću uručio nagradu i priznanje ,,Novi Sad evropski grad šuma 2023”.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović čestitala je Gradu Novom Sadu na uručenom, važnom priznanju i dodala da nauka, kao osnovna vrednost EFI-ja, igra presudnu ulogu u očuvanju i održivom upravljanju šumama, kao i da je ključna za razumevanje šumskih ekosistema.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov, istakla je u Republici Srbiji razvijeno više značajnih aktivnosti i projekata u cilju uspostavljanja nacionalnih mehanizama zaštite prirodnih resursa uključujući i šume kao resurs, ali i da je jedna od prioritetnih aktivnosti Vlade povećanje teritorije pod zaštićenim područjima, koja trenutno iznosi 8,36%, na 11% do 2025. godine

Svake godine Evropski šumarski institut organizuje Godišnju konferenciju pod čijim okriljem se okupljaju predstavnici institucija članica ovog Instituta, ove godine, konferencija se održava u Novom Sadu od 20. do 22. septembra. Organizatori konferencije su Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu, JP „Vojvodinašume“ i Grad Novi Sad.

Novi Sad, 19. septembar 2023. godine