Čitaj mi

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE DONEO NOVU NAREDBU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se predstavnicima medija nakon sastanka Gradskog štaba za vanredne situacije, a povodom aktuelne epidemiološke situacije. On je naglasio da su postojali predlozi za uvođenje rigoroznijih mera, kao i to da je ovo verovatno poslednji pokušaj da se izbegne vanredna situacija u gradu, a da se to može postići samo odgovornim ponašanjem građana i poštovanjem donetih mera.

- Podaci u vezi sa trenutnom epidemiološkom situacijom na teritoriji Novog Sada,  zaklјučno sa jučerašnjim datumom, pokazuju da je 55 novozaraženih u gradu, i da imamo ukupno 469 aktivnih slučajeva. Proteklog petka, 2. jula, taj broj je iznosio 301, što pokazuje da se krećemo u opsegu od 30 do 50 novozaraženih dnevno. Došlo je do povećanja broja obolelih koji imaju takve simptome da zahtevaju kliničko lečenje, i njih je 10,3%, dok je 89,7% onih sa blažim oblicima ispolјavanja simptoma. Uglavnom je u pitanju mlađa populacija, prosek godina zaraženih je od 30 do 50, a penzioneri su i dalјe poprilično zaštićeni, jer nam je starija populacija disciplinovana. Imajući u vidu ove podatke i sve veću opterećenost zdravstvenog sistema, moram da pohvalim zdravstvene radnike, koji se lavovski trude i rade svoj posao na najodgovorniji način. Otvaranjem novih kovid-ambulanti, bolјe i lakše se organizuje prijem sve većeg broja zahteva pacijenata za pregledima. Naša namera je da Novi Sad ne bude potencijalno stecište noćnog života za vikend, ne ulazeći u to da li će biti zabrane kretanja u državi. Mi smo doneli određene mere koje podrazumevaju skraćenje radnog vremena ugostitelјskih objekta do 23 časa, zabranu organizovanja proslava u zatvorenom prostoru za više od 50 lјudi, dok trgovinski objekti,  kao i predškolske ustanove, moraju da pojačano vrše dezinfekciju i preduzimaju druge preventivne mere - rekao je gradonačelnik Vučević.

Cilј je da se ne ugrožava poslovanje najvećeg dela ugostitelјa, ali i da se spreče okuplјanja u noćnim klubovima u kasnim satima gde je povećana koncentracija lјudi. Druga tačka iz Naredbe gradskog štaba se odnosi na destimulaciju okuplјanja lјudi na događajima poput svadbi, krštenja i rođendana. Gradonačelnik je naglasio da su te mere vremenski ograničene u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije u gradu, pod uslovom da Vlada ne donese odluke koje će važiti za celu državu.

Novi Sad, 8. jul 2020. godine

Preuzmite 96._naredba_8._jula.docx (application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document 15 KB)