Čitaj mi

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ U SLOVENIJI NA SAMITU "VELO-CITY 2022"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvuje u Ljublјani na samitu "Velo-city 2022". U okviru tog samita, koji traje od 14. do 17. juna, učestvuju gradonačelnici i aktivisti koji se bave temom održive mobilnosti.

Prvog dana samita, učesnici su diskutovali na Regionalnom plenarnom sastanku „Politička hrabrost za probojne odluke“, a taj panel okupio je gradonačelnike balkanskih gradova i gradova koji su članovi Mreže „CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa“, najveće mreže za održivu mobilnost, sa preko 200 gradova članica i nevladinih organizacija. Oni su razgovarali o revolucionarnim odlukama koje bi trebalo doneti u regionu kako bi počeo da se razvija biciklistički mentalitet među građanima, budući da je region veoma orijentisan na automobile.

U toku današnje panel diskusije, u kojoj su pored gradonačelnika Vučevića učestvovali i  gradonačelnik Ljublјane Zoran Janković, gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, sagovornici su se fokusirali na odluke koje je najteže doneti u gradovima sa Balkana, jer to obično znači da se lјudima na početku neće dopasti, s obzirom na to da je automobil i dalјe primarna opcija za većinu građana.

Gradonačelnik Vučević je govoreći o tome kako se nosi sa najvažnijim odlukama, kada je reč o promeni navika lјudi, istakao da je biciklistička zajednica u Novom Sadu raznovrsna i da pokriva gotovo sve kategorije stanovništva, a da Grad Novi Sad kontinuirano ulaže sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja izlazeći u susret potrebama biciklista.

-Ukazana mi je velika čast da govorim na panelu samita "Velo-city 2022", gde sam sa zadovolјstvom preneo iskustva našeg grada na polјu razvoja biciklističkog saobraćaja. Pitanja koja su bila u fokusu su trenutno stanje biciklizma u Novom Sadu, statistika aktivnih vozača, budući cilјevi i koliko je Novi Sad učio od drugih gradova i kako kopira najbolјe prakse iz celog sveta. Sa ponosom sam istakao da je u Gradu Novom Sadu aktivno gotovo 40 000 redovnih biciklista. Radimo na infrastrukturi, stazama, rentiranju bicikala, postavlјamo stanice za javnu popravku bicikala. Upoznao sam učesnike sa zahtevnim radovima na sređivanju staza na Futoškom putu, kao i uklanjanju pruge na stazi na Detelinari i rekonstrukcijom Pozorišnog trga, kako bi biciklistima bio dozvolјen ulaz iz Jevrejske i da bi se građani više podstakli da dolaze biciklom u centar, umesto automobilom. Izazovi sa kojima se novosadski biciklisti susreću tiču se bezbednog parkiranja i to što sremska strana gotovo da i nema biciklističke staze, kao ni na Mostu Slobode.  Opšti cilј Grada je da naš Novi Sad bude prepoznatlјiv i funkcionalan kao biciklistički grad. Grad Novi Sad kontinuirano ulaže sredstva u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se trenutno  rasprostire u dužini od preko 90 kilometara. U periodu od 2012. do 2020. godine izgrađeno je 22,5 kilometara novih biciklističkih staza. Rezultat saradnje i rada na razvoju biciklističkog saobraćaja u proteklih deset godina vidi se i u stabilnom rastu broja svakodnevnih biciklista za gotovo 300 procenata. Cifre za ponos, ali nećemo stati, biciklizam je budućnost Novog Sada – istakao je na panelu gradonačelnik Vučević.

Novi sad, 15. jun 2022. godine