Čitaj mi

GRADONAČELNIК VUČEVIĆ POSETIO BANJA LUКU

Tradicionalna manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ ove godine će, zbog virusa korona, biti predstavljena kroz šest kolažnih TV emisija, počevši od 9. oktobra. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ovom manifestacijom svake godine građanima Srbije predstavlja privredu, kulturu, nauku, prosvetu, turizam i sport Republike Srpske, naglašavajući uvek značaj i jačanje veza Srbije i Srpske.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, tim povodom, učestvovao je u emisiji Radio-televizije Republike Srpske zajedno sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem i zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem, a razgovaralo se o saradnji tih gradova u oblastima privrede, posebno turizma, kulture i obrazovanja.

Prethodno, gradonačelnici su se sastali u zgradi Gradske uprave i tom prilikom su konstatovali da se lokalne samouprave suočavaju sa sličnim izazovima. Zbog toga je, kako je rečeno, veoma važna razmena iskustava koja je u ovom slučaju kontinuirana i plodonosna.

- Razgovarali smo o tome kako se nosimo sa Кovidom i kako da vodimo gradove, a da pružimo građanima najbolje moguće uslove za život. Da održimo nivo aktivnosti, a da ne ugrozimo epidemiološku situaciju. Razgovarali smo i o važnim temama iz oblasti komunalne infrastrukture, kao i o saradnji u oblastima kulture i omladinske politike. Jedno od takvih pitanja je pretvaranje industrijskog nasleđa u kreativne centre, što predstavlja potpuno novi potencijal za naše gradove – naglasio je gradonačelnik Vučević. Prilikom susreta zvaničnici su istakli značaj Fruškogorskog koridora, za čiju izgradnju je danas potpisan ugovor, i za sve one koji izaberu taj pravac ka Republici Srpskoj.

Zvaničnici su izrazili zadovoljstvo što Srbija i Republika Srpska imaju poseban odnos i što će od iduće godine slaviti zajednički praznik - Dan srpskog jedinstva i slobode, koji će biti obeležavan 15. septembra, odnosno dana kada je probijen Solunski front.

Novi Sad, 6. oktobar 2020. godine