Čitaj mi

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ I MINISTAR NEDIMOVIĆ OBIŠLI POLjOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su polјoprivredna gazdinstva u Stepanovićevu, Kisaču i Rumenki gde su razgovarali sa domaćinima o aktuelnim izazovima sa kojima se susreću u radu. Između ostalih posetili su Branislava Brborića iz Stepanovićeva, domaćina koji se bavi proizvodnjom stočne hrane, konzumnih jaja i tovnih svinja, a ima 9000 koka nosilјa. Zatim su obišli polјoprivrdno gazdinstvo u Kisaču, čiji je vlasnik  Mihail Privizer koji se bavi voćarstvom i ratarstvom, kao i domaćinstvo u Rumenki, vlasnika  Zoltana Bančija koji se bavi ratarstvom i obrađuje 150 jutara zemlјe. Prema njihovim rečima, subvencionisani krediti u agraru su veoma korisni za polјoprivrednike, a najbolјe su one subvencije koje se tiču mehanizacije. Oni su istakli da probleme stvaraju visoke cene energenata, ali da generalno, pozitivno ocenjuju brigu nadležnih za razvoj polјoprivrede.

- Veoma lepo su nas ugostili naši sugrađani, pravi domaćini, u tri prigradska naselјa Novog Sada i hvala im na gostoprimstvu. Mi smo sa njima razgovarali o aktuelnim temama vezanim za polјoprivredu i razmatrali sa kog aspekta lokalna samouprava može da pomogne polјporivrednicima, a kako resorno ministarstvo. Teme kojih smo se dotakli tiču se urbanističkih uslova, odnosno, mogućnosti izgradnje objekata namenjenih polјoprivredi u okviru stambenih naselјa. Mislim da ćemo kroz urbanističke projekte moći da izađemo u susret zahtevima polјoprivrednika, jer nije cilј da isteramo polјoprivredu iz sela, nego da lјudi mogu nesmetano da obavlјaju svoj posao, a da pri tom vodimo računa o zaštiti životne sredine, našim komišijama i ekologiji, kako bismo izbegli neke loše posledice. Pored toga, razgovarali smo i o atarskim putevima, protivgradnoj zaštiti, i svemu onome što je aktuelno, a gde se prepliću ingerencije Republike, Pokrajine i Grada. Želјa nam je da olakšamo rad polјoprivrednika, a ovaj severni deo grada, naša tri prigradska naselјa, ukazala su nam šta je ono što je suštinski potrebno pobolјšati, kako bi zakonodavci i izvršna vlast kreirali, odnosno sprovodili promene na bolјe– rekao je gardonačelnik Vučević.

Kako je rekao ministar Nedimović, primena novih tehnologija u polјoprivredi je od suštinskog značaja, jer se time u današnje vreme, postiže dobijanje veće količine proizvoda po jedinici površine.

- Primenom najsavremenijih naučno-tehničkih dostignuća, uz pomoć subvencija Vlade Republike Srbije, naši polјoprivrednici mogu da osavremene mehanizaciju i da doprinesu rastu i razvoju, ne samo svog gazdinstva, već i svog mesta i cele države. Mislim da je sve veća primena modernih sredstava za rad jako ohrabrujuća, jer to znači da se menja svest. Polјoprivreda od pre 10 godina nije viša ista kao danas i oseti se ekspanzija produktivnosti. Sledeća dva meseca će biti otvoren Poziv za polјoprivredne proizvođače za subvencije po hektaru, za setvu, subvencije za gorivo, tako da, ko podnese zahtev imaće sredstva na računu vrlo brzo – rekao je Nedimović.

Novi Sad, 26. februar 2020. godine