Čitaj mi

GRADONAČELNIK PRIMIO UČESNIKE FESTIVALA LUTKARSTVA

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je u Gradskoj kući učesnike 22. festivala lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ). Nakon 25 lutkarskih predstava izvedenih tokom marta na međuokružnim smotrama, na republičkoj smotri učestvuje sedam najbolјih lutkarskih grupa iz Srbije. Ove godine u kategoriji autorski lutkarski tekst na Festivalu učestvuju i lutkari iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

- U Novom Sadu će se u naredna dva dana takmičiti sedam najbolјih lutkarskih ekipa iz cele Srbije koje su došle do republičkog takmičenja zahvalјujući uspesima na prethodnim. Ubeđen sam da će deca koja su danas i sutra u Novom Sadu na ovom takmičenju otići iz našeg grada puna prijatnih i lepih uspomena. Želim da imamo što više ovakvih događaja u Novom Sadu, koji svakako upotpunjuju našu kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture. Posebno mi je drago kada vidim decu od prvog do osmog razreda koja iskazuju svoju umetničku prirodu na ovako kreativan način, kao i goste iz inostranstva. Čestitam organizatorima na trudu, radu i upornosti, i zahvalјujem im na tome što provode kvalitetno vreme sa našom decom – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i naglasio da organizatori mogu da računaju na apsolutnu podršku Grada koji će im uvek biti siguran oslonac.

Predsednica Udruženja vojvođanskih učitelјa i direktorka Festivala lutkarstva osnovnih škola Vera Stojšić-Gašparovski rekla je da Udruženje vojvođanskih učitelјa daje značajan doprinos lutkarskoj kulturi i kulturi u Srbiji generalno.

- Razvoj školskog lutkarstva je veoma značajan, a mi podstičemo i naše kolege da se dodatno bave lutkarstvom u svojim školama kako bi učenicima približili lutkarsku kulturu. Cilј je da naši đaci odrastu u kulturne i pozorišno svesne građane – rekla je Vera Stojšić-Gašparovski.

Novi Sad, 22. april 2016. godine