Čitaj mi

GRADONAČELNIK POSETIO ZAJEDNICU „ZEMLjA ŽIVIH“ U KOVILjU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je manastir Kovilј u okviru kojeg funkcioniše manastirska zajednica „Zemlјa živih“ za osobe koje traže pomoć u nastojanju da se izleče od bolesti zavisnosti. On je tom prilikom istakao da se tim gestom, ali i konkretnom pomoći, pokazuje da Grad Novi Sad brine i pomaže lјudima koji su se samostalno i svojom volјom upustili u program rehabilitacije.

- Po tradiciji, drugi dan Božića, najradonijeg hrišćanskog praznika, provodimo sa onima kojima su pomoć, pažnja i lјubav posebno potrebni. Zahvalјujući Vladiki prosvećenom Isihiju i njegovom bratstvu u manastiru Kovilј, kao i svim lјudima koji su ovde sa nama došli da još jednom pokažemo da svi čvrsto stojimo iza projekta „Zemlјa živih“. Nećemo da okrećemo glavu na drugu stranu u odnosu na lјude koji imaju velike lične probleme, da se pravimo da ne postoje zavisnost od opijata, alkohola, kockanja, ali i od nekih savremenih tehnologija. Ovde smo da pružimo podršku štićenicima kojima smo doneli pomoć u vidu stvari za koje su se izjasnii da su im u ovom trenutku najvažnije. Mi verujemo u njih, da imaju snage da se izbore sa svojim problemima, i svesni smo da to zavisi najviše od njih, ali i od onih koji im na tom putu pomažu. Zato upućujemo veliku zahvalnost Eparhiji Bačkoj i Manastiru Kovilј, svima koji rade svakodnevno na njihovom bolјitku, i svim lјudima dobre volјe koji pomažu ovaj projekat   - rekao je Vučević i naglasio da se nastavlјa pomoć Grada Novog Sada toj zajednici i u ovoj godini.

Episkop mohački Isihije zahvalio se Gradu na velikoj pomoći naglasivši da je poseta gradonačelnika sa saradnicima u ove božićne dane velika radost za sve.

- Mi se dugi niz godina poznajemo i vrlo dobro sarađujemo sa Gradom Novim Sadom. Naš tim lјudi koji se bavi problemom zavisnosti u oviru projekta „Zemlјa živih“ je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Grada, kao i drugim subjektima koji pomažu, a ta saradnja je veoma plodotvorna. Zajednica postoji već 15 godina i više od 1500 lјudi je iscelјeno od strašnih problema zavisnosti – rekao je  Episkop mohački Isihije.

O tome je govorio i koordinator terapijskih zajednica „Zemlјa živih“ Andrej Jovanović.

- U ime štićenika želim da se zahvalim gradonačelniku Vučeviću na podršci i današnjoj poseti, jer on kao predstavnik Grada i kao čovek, prepoznaje značaj i vrednost našeg predanog rada. Pored višegodišnje podrške i saradnje koju imamo sa gradskom upravom Novog Sada, sarađujemo i sa predstavnicima svih zvaničnih institucija u Republici Srbiji, od Ministarstva zdravlјa do Kancelarije za borbu protiv droga Vlade Republike Srbije i dr. Zajednički postižemo zaista dragocene rezultate, jer pomoći nekome da promeni sopstveni život, i svoju ličnu priču preokrene na dobro, je neprocenjivo. I u narednom periodu ćemo sarađivati sa Gradom Novim Sadom i sa onima kojima je cilј zdravlјe i opšte društveno dobro - izjavio je Andrej Jovanović.

Novi Sad, 8. januar 2019. godine