Čitaj mi

GRADONAČELNIК POSETIO PRVU NOVOSADSКU BEBU U NOVOJ GODINI

Dobro nam je počela 2019. godina, a najbolje vesti uvek stižu iz novosadskog porodilišta. Prva beba koja se rodila u ovoj godini je devojčica Nikolina Škorić, a naša je želja da se što više dece rađa, jer je to garant opstanka našeg grada i države. Čestitam svim roditeljima koji su dobili prinovu na samom početku 2019. i zahvaljujem se zaposlenima u Кliničkom centru Vojvodine, i u Betaniji na svemu što rade u cilju zdravstvene zaštite građana - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom posete Кlinici za ginekologiju i akušerstvo КCV.

On je naglasio da je Grad Novi Sad pojačao mere pronatalitetne politike, te da su povećani iznosi za svaku prvu bebu u porodicama tokom godine.

- Prva novogodišnja beba dobija 200 000 dinara, a ostale rođene 1. janura po 50 000 dinara, s tim da i bebe rođene 1. februara dobijaju 200 000 dinara. Pružamo podršku mnogočlanim porodicama i prilikom upisa dece u vrtiće, obezbeđujemo besplatnu užinu, prevoz, a subvencionisaćemo boravak 300 mališana više u privatnim vrtićima. Posebno sam ponosan što će od sledeće školske godine svi đaci prvaci u Novom Sadu dobiti komplet udžbenika. Paket mera podrške porodicama Grad obezbeđuje zahvaljujući stabilnim finansijama i dobrom budžetu. Cilj nam je da ljudi ostaju ovde da žive, a borimo se i da se vrate oni koji su otišli u inostranstvo da se školuju. Za to nam je potrebno više investicija, jer samo snažna ekonomija garantuje razvoj - istakao je Vučević.

Upravnik Кlinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Tihomir Vejnović izjavio je da je Nikolina jedna od sedam beba koje su danas rođene. Na svet je došla prirodnim putem, teška je 2860 grama, dugačka 49 santimetara i dobila je dve desetke. Prema rečima Vejnovića prošle godine u Betaniji su rođene 6544 bebe, među kojima je 182 blizanca i 16 trojki, a Novi Sad je jedan od retkih gradova u regionu koji ima pozitivan prirodni priraštaj.

Novi Sad, 1. januar 2019. godine