Čitaj mi

GRADONAČELNIK POLOŽIO KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU TOPLANE „MAJEVICA“

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je polaganju kamena temeljca za početak izgradnje toplane „Majevica“ na parceli u blizini Bulevara Evrope. Nova toplana koja će funkcionisati u okviru JKP „Novosadska toplana“ snabdevaće objekte na Bulevaru Evrope, Jugovićevu i Avijatičarskom naselju, a njenim radom će biti obezbeđeno grejanje za oko 7000 stanova u tim delovima grada. Gradonačelnik je naglasio da je to prva toplana koje kreće da se gradi iz temelja u Novom Sadu od 1985. godine.

- Nova toplana „Majevica”, biće izgrađena na površini od 7300 kvadratnih metara, a u glavnom objektu od oko 3000 kvadrata, biće smeštena sva postrojenja, što će uticati na smanjenje toplotnih gubitaka, emisije zagađujućih materija u vazduhu, kao i nivoa buke u okolini. Iz budžeta Grada smo u ovoj godini izdvojili za taj kapitalni projekat sredstva za prvu fazu radova u iznosu 483 miliona dinara, a naredne ćemo investirati još 590 miliona dinara iz gradske kase. Dakle, nakon okončanja izgradnje, što se očekuje u junu 2025. godine, ukupna investicija će biti 1.073.000.000 dinara - rekao je gradonačelnik, pohvalivši rukovodstvo i zaposlene u „Novosadskoj toplani” za odlične rezultate, preduzeća, čiji su uspesi od koristi celoj lokalnoj zajednici.

Gradski sistem daljinskog grejanja funkcioniše koristeći prirodan gas, a Grad radi na tome da pronađe održivo rešenje za primenu nekog od obnovljivih izvora energije. Tako je, kroz program „Investicioni okvir za Zapadni Balkan“ Grad Novi Sad dobio 700 000 evra bespovratnih sredstava za izradu Studije opravdanosti za projekat „Solar-termal Novi Sad“ koji će zaživeti u budućnosti. Takođe, u skladu sa Strategijom razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine, pored „Majevice“, sledi još jedan veliki projekat, a to je izgradnja nove toplane na Mišeluku, gde su u oktobru počeli istraživački radovi i predradnje za buduću toplanu.

Novi Sad, 14. decembar 2023. godine