Čitaj mi

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE NA REKONSTRUKCIJI KANALIZACIONE MREŽE U NASELJU LIMAN 2

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je  zajedno sa ministrom građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem i predstavnicima kineske kompanije CRBC, radove na rekonstrukciji kanalizacione mreže u naselju Liman 2.

Projekat „Čista Srbija“,koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom vode i zemlje, a njegov efekat je nemerljiv za zaštitu životne sredine. Realizacija projekta sprovodi se kroz dva osnovna programa, izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda i sanaciju,rekonstrukciju,rekultivaciju i izgradnju regionalnih centara za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom.

-U dosadašnje dve faze projekta za naš grad ugovoreno je ukupno čak 97,7 km mreže i prečistač na Čeneju ukupne vrednosti 55,5 miliona evra. U toku su radovi na više lokacija i svi radovi se odvijaju u planiranoj dinamici. Kao grad intezivno smo uključeni u realizaciju ovog projekta. Radovi se odvijaju na više lokacija i to na Čeneju, u Kisaču, u Almaškom kraju i na Limanu 1 i 2, gde se danas i nalazimo. Značaj rekonstrukcije kanalizacione mreže na Limanu bih istakao, obzirom da ćemo po završetku rekonstrukcije sanitarno rešiti izvorište Štrand koje je od 2008. godine fekalno zagađeno upravo zbog kanalizacije na Limanu 1 i 2-rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Druga faza projekta Čista Srbija, omogućuje da neki delovi Grada dobiju kanalizacionu mrežu poput Gornjih livada, a najveći deo odnosi se na rekonstrukciju kanalizacionih kolektora starih preko 40 godina.

Novi Sad godinama unazad izdvaja izuzetno visoka sredstva za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, kako vodovodne tako i kanalizacione, tako da smo primera radi u periodu od 2012. do 2022. godine izgradili novu kanalizacionu mrežu u dužini od čak 331 km, dok smo 17 km rekonstruisali, sve u ukupnoj vrednosti od 11.300 milijardi dinara.

-Takođe, u prethodnim godinama smo izgradili i 4 prečistača otpadnih voda i to u Kovilju, Rumenci, Begeču i Stepanovićevu, vrednosti 826 miliona dinara, dok se peti prečistač na Čeneju gradi i to upravo kroz projekat Čista Srbija – istakao je gradonačelnik Đurić.

Gradonačelnik je zahvalio Vladi Republike Srbije,kineskoj kompaniji  CRBC, i Ministarstvu građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture na čelu sa ministrom Goranom Vesićem i istakao da je od velikog značaja to što nas u drugoj fazi očekuje izgradnja, velike retenzije koja će primati najznačajniji deo atmosferskih voda na teritoriji grada.

Novi Sad, 5.oktobar 2023.godine