Čitaj mi

GRADONAČELNIK OBIŠAO RADOVE NA PRODUŽETKU BULEVARA JOVANA DUČIĆA

Bulevar Jovana Dučića biće produžen za 330m i spojen sa Ulicom Dragoslava Srejovića u Veterniku. Radove na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom i javnim osvetlјenjem obišao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Profil saobraćajnice podrazumeva dve kolovozne sa po dve saobraćajne trake po smeru, širine  tri metra, razdelno ostrvo, obostrane pešačke i biciklističke staze, kao i obostrane parkinge i javno osvetlјenje.

-Za nas je ovo jedna od najbitnijih saobraćajnica, jer ne samo da se produžava Bulevar, već se gradi dodatna infrastruktura i dobijamo potpuno drugi ambijent za lјude koji žive ovde. Čeka nas velika investicija u Ulici Dragoloslava Srejovića koja treba da preraste u bulevar, da izdrži veći saobraćaj, kako ne bismo imali usko grlo. Vrednost ovih radova je 255 miliona dinara, trećinu finansira Pokrajina i hvala im na tome, a dve trećine finansira Grad. Kanal T800 na ovom potezu koji je nekada imao funkciju, istu gubi sa izgradnjom atmosferske kanalizacije, tako da će i on biti zatrpan. Zelena površina između blokova zgrada ostaje kao parkovska površina sa igralištima i adekvatnim mobilijarom, a potez koji obuhvata i deo bivšeg rasadnika i drugih parcela biće urbanistički opremlјen za izgradnju novih objekata. U blizini se grade i socijalni stanovi koji će se prodavati po ceni koštanja izgradnje, tako da ćemo promeniti ovaj deo grada na bolјe – naglasio je gradonačelnik Vučević.

On je rekao da je prioritet i dalјe borba za zdravlјe građana, te je pozvao Novosađane da se ne opuštaju, jer epidemija nije završena i postoji bojazan da bude ugroženo sve što se postiglo dosadašnjim merama.

-Nije gotovo dok god imamo i jednog obolelog. Posetili smo ovo gradilište da pokažemo da nastojimo da zadržimo što veći nivo investicija, uprkos ovoj krizi, jer to direktno utiče na ekonomiju grada. Verujem da će polovinom maja stanje biti mnogo bliže normalizaciji, a već sada pijace uglavnom rade, takođe i gradske ustanove kulture, osim pozorišta, ali bez masovnog okuplјanja. Po naredbi Gradskog štaba,  PU „Radosno detinjstvo“ se već sada priprema za prihvat dece kada država donese takvu odluku. Dobra vest je da smo dobili jednu ponudu za izgradnju javnih garaža, i to tri podzemne i jedne nadzemne, te razmatramo njenu validnost. Američki „Epik gejms“ nas je zamolio da prolongiramo na mesec dana prodaju Radničke 32, što ćemo usvojiti, jer nam odgovara zbog licitacije koja podrazumeva veći broj lјudi u zatvorenom prostoru. Dobro je što nisu odustali, ali ima i domaćih kompanija koje su zainteresovane za taj lokalitet. Čekaju nas Radnička 2 i Radnički univerzitet za koji imamo tri neobavezujuće ponude. Neće ovo biti lak kvartal za budžet, ali ćemo izdržati i sačuvati finansijsku stabilnost – izjavio je Vučević.

Na spajanju Bulevara Jovana Dučića i ulica Dragoslava Srejovića i Somborske rampe biće formirana kružna raskrsnica, koja će ujedno služiti i kao okretnica za autobuse. Na novoizgrađenoj saobraćajnici biće postavlјen novi tip autobuskih stajališta (platoa) prilagođenih niskopodnim autobusima, čime će biti omogućeno građanima, naročito starijim osobama i osobama sa invaliditetom, da bez teškoća uđu u autobuse.

Povezivanjem Novog Sada i Veternika na još jednom mestu biće rasterećen veoma frekventan Novosadski put, kao i ulice Mileve Marić i Stanoja Stanojevića koje građani trenutno koriste kao vezu sa Ulicom Dragoslava Srejovića i Veternikom. Ostvariće se kontinualan tok saobraćaja od Bulevara oslobođenja do Ulice kralјa Petra I u Veterniku, a to je i preduslov za buduće uređenje ulice Dragoslava Srejovića u tom naselјu.

Novi Sad, 23. april 2020. godine