Čitaj mi

GRADONAČELNIK OBIŠAO POSTROJENJE DALJINSKOG GREJANJA U TOPLOTNOM PODRUČJU TOPLANA ''ISTOK''

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa direktorom JKP „Novosadska toplana“ Nenadom Barcem obišao je  postrojenje daljinskog grejanja u toplotnom području toplana ''Istok'', pred početak grejne sezone.

- Toplana na kojoj se nalazimo - "Istok", u potpunosti je rekonstruisana u periodu 2015-2018, i snabdeva toplotnom energijom centar Novog Sada (Podbara, Rotkvarija i Stari grad), a najvažnije za novosađane je to da je sve spremno za nastupajuću grejnu sezonu-istakao je Gradonačelnik.

U poslednjih deset  godina u sistem daljinskog grejanja Novog Sada investirano je ukupno preko 85 miliona evra.Novosadska toplana greje  112.000 stanova i poslovnih prostora, odnosno snabdeva toplotnom energijom 76% objekata u Gradu,a toplotni izvori Novosadske toplane primer su modernizovanih, potpuno automatizovanih i na najvišem nivou digitalizovanih postrojenja za proizvodnju toplote.Novi Sad ima jedan od najmodernijih i nejefikasnijih sistema daljinskog grejanja u Evropi sa ukupnom efikasnošću  od 89%, (prosek efikasnosti u EU  je 84,6%).

- U planu je sprovođenje Startegije razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine i dalji razvoj sistema – izgradnja novih toplana na Majevici i Mišeluku. U narednih nekoliko dana očekuje se potpisivanje ugovora za izvođenje radova na izgradnji nove toplane Majevica,vredonost investicije je 9,2 miliona evra,a završetak radova planiran je za oktobar 2025.godine- rekao je Đurić.

Novosadska toplana  će u skladu sa Odlukom (o snabdevanju toplotnom energijom iz toplifikacionog sistema Grada Novog Sada) izvršiti tople probe sistema u nedelju 15. oktobra 2023. godine, a od ponedeljka 16.oktobra ,početi sa redovnom isporukom toplotne energije za grejanje, u skladu sa režimom rada i spoljašnjom temperaturom.

Novi Sad, 12. oktobar 2023. godine