Čitaj mi

GRADONAČELNIK I MINISTAR VULIN POSETILI UDRUŽENjE PENZIONERA I DOM ZA STARE "LIMAN"

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom i za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom i direktorkom Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Draganom Kalinović obišao Udruženje penzionera grada Novog Sada u okviru koga funkcioniše Dnevni centar kao servis podrške za starije. Povod za posetu je bio razgovor o poboljšanju društvenog standarda penzionera i o novim vidovima pomoći koja će im, pored prava na besplatnu rehabilitaciju u banjama i RH centrima Srbije, biti dostupna prvi put od ove godine.

Gradonačelnik je rekao da je javnost u Novom Sadu u najvećoj meri upoznata sa vrstom i obimom pomoći koju Grad Novi Sad ulaže u poboljšanje uslova života najstarijih sugrađana.

- Grad Novi Sad je veoma aktivan po pitanju pružanja podrške penzionerima za odlazak iz Novog Sada u banje i na more na oporavak. Mi smo učestvovali tako što smo 200 penzionera iz Novog Sada poslali u Vrdnik u banju, a 200 penzionera smo poslali na more u Crnu Goru. To je samo jedan od vidova podrške, a ja sam posebno ponosan na zajednička ulaganja JP "Poslovni prostor", odnosno Grada Novog Sada, i Udruženja penzionera u ovom velelepnom objektu. Danas najstariji Novosađani imaju daleko bolje uslove za korišćenje Doma penzionera u Poštanskoj ulici, a uskoro nas očekuje početak rada 17. po redu Kluba penzionera koji će biti otvoren na Novom naselju - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se od njegovog poslednjeg dolaska u novosadsko Udruženje penzionera, pre godinu dana, uočava velika pozitivna razlika. Takođe, ministar je najavio da će ove godine čak 12 hiljada penzionera imati priliku da ode na banjsko lečenje.

- Želim da se zahvalim gradonačelniku Vučeviću i gospodinu Čolakoviću zbog zajedničkog rada i truda koji je zaista urodio plodom. Najveći interes države je da se penzioner što duže zadrži u svom domu, sa svojom porodicom. Da bi to mogao da radi, potrebne su mu usluge kao što je ovaj Dom, gde može da se zabavi, da se druži, i da radi sve one stvari koje mu život čine lakšim. Ministarstvo je naravno pomoglo i pomagaće, ali sve je to nedovoljno bez učešća penzionera, penzionerskih udruženja i naravno, lokalne samouprave. U Novom Sadu postoji učešće, zajednički rad i s toga se i napredak zaista vidi. Ovom prilikom želim da objavim da će u ponedeljak 11. aprila Fond PIO raspisati konkurs za upućivanje naših najstarijih građana u banjska odmarališta. Nakon što smo doneli novi Pravilnik i zahvaljujući značajno većoj količini novca koji se uplaćuje kroz doprinose za PIO fond, mi smo ovaj put mogli da odvojimo više novca za društveni standard penzionera - rekao je ministar Aleksandar Vulin i istakao da je ove godine odvojeno 360 miliona dinara, a da će najveći deo tog novca biti utrošen na slanje penzionera na banjsko lečenje.

U ime Udruženja penzionera Grada Novog Sada Momo Čolaković se zahvalio gradonačelniku i ministru na poseti, ali i na podršci.

- Posebnu zahvalnost želim da izrazim Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je uvažilo predlog i sugestije Saveza penzionera i Udruženja penzionera iz Srbije da se Pravilnik uredi na takav način da ove godine mnogo veći broj penzionera stiče mogućnost da ide u banju na oporavak, nego ranijih godina - rekao je predsednik Udruženja Momo Čolaković i naglasio da Udruženje penzionera Grada Novog Sada broji oko 17500 članova i opslužuje preko 35 000 penzionera.

Nakon posete Udruženju, ministar Vulin i gradonačelnik Vučević obišli su Gerontološki centar Novi Sad − Dom "Liman" gde su direktoru dr Draganu Miloševiću uručene licence za pružanje usluga domskog smeštaja za odrasle i starije korisnike i za usluge Pomoć u kući i Dnevni boravak. Tom prilikom, ministar Vulin je dodelio i licencu za pružanje usluga domskog smeštaja za odrasle i starije korisnike i direktorici Doma za odrasle i stare „Sveti Georgije“ iz Petrovaradina.

Ministar Vulin je istakao da je Gerontološki centar "Novi Sad" jedan od pet državnih domova koji je dobio licencu.

- Licenca se dobija posle velikih ulaganja i napornog rada. Naš cilj je da u potpunosti izjednačimo kvalitet usluga na celoj teritoriji naše zemlje. Takođe, radimo u pravcu izjednačavanja standarda u pružanju usluga u privatnim i državnim domovima, kako bi se svuda na isti način brinulo o korisnicima domova - rekao je Aleksandar Vulin i dodao da na teritoriji Srbije funkcioniše 215 domova za stare, koji su - osim 40 koji su u vlasništvu države, u privatnom vlasništvu. Direktor Milošević rekao je da je uspešno okončan ogroman posao koji je trajao više od godinu dana i da je taj napor rezultirao time da ta ustanova dobije licencu za obavljanje svih delatnosti kojima se bavi.

Novi Sad, 8. april 2016. godine