Čitaj mi

GRADONAČELNIK ĐURIĆ UGOSTIO DELEGACIJU ŠANGAJSKOG KOMITETA KINESKE NARODNE POLITIČKE KONSULTATIVNE KONFERENCIJE

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Gradskoj kući delegaciju Šangajskog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije na čelu sa predsednikom komiteta Hu Venrongom, a u delegaciji su između ostalih, bili i Jing Jing, član Komiteta i prvi inspektor za Šangajsko narodno udruženje za prijateljstvo sa stranim zemljama i Zhang Iing, član nacionalnog Komiteta i zamenik predsednika  Šangajske opštinske komisija za privredu i informatizaciju, u prisustvu predstavnika Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu.

Gradonačelnik Đurić je Kineskoj delegaciji predstavio privredne, turističke i ekonomske potencijale Grada Novog Sada, a posebno je istaknuta važnost Univerziteta u Novom Sadu i Fakulteta tehničkih nauka koji školuje buduće IT stučnjake.

Sagovornici su ocenili da su međunarodni odnosi Srbije i Kine dobro razvijeni, te da zahvaljujući tome, postoji mogućnost za nastavkom saradnje, posebno u oblasti turizma, sa fokusom na povećanje broja turista, razvoja infrastrukture, privrede i obrazovanja.

Gradonačelnik se osvrnuo i na prijateljske veze koje Grad Novi Sad neguje sa Gradom-pobratimom Čangčungom od 1981. godine, ali i sa Gradom Ningboom sa kojim ima potpisan Memorandum o razumevanju 2015. godine i dodao da su u toku pregovori sa administracijom kineskog grada Fudžou, glavnog grada pokrajine Fudžijan na krajnjem istoku zemlje, za uspostavljanje institucionalne saradnje.

Kineska delegacija nalazi se u poseti Republici Srbiji od 23. do 25. septembra 2023. godine u okviru „Šangaj – Srbija ekonomsko - trgovinskog foruma“ koji je deo inicijative ,,Pojas i put”.

Novi Sad, 23. septembar 2023. godine