Čitaj mi

GRADONAČELNIK BASTIJE POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa gradonačelnikom francuskog grada Bastija Pjerom Savelijem. Osim saradnika gradonačelnika Novog Sada, sastanku su prisustvovali predstavnici Francuskog instituta u Srbiji i ogranka tog instituta u Novom Sadu, kao i predstavnica projekta Bastija - Evropska prestonica kulture 2028. godine.

Gradonačelnik Vučević poželeo je delegaciji iz Francuske srdačnu dobrodošlicu i napomenuo da Novi Sad neguje izuzetno dobre odnose sa tri francuska grada sa kojima ima i potpisano Pismo o namerama o saradnji, te da su to Lengien le Ben, Sen le la Fore i grad Tavernji. Takođe, Miloš Vučević je govorio o značaju Francuskog instituta u Srbiji i dobroj saradnji sa njegovim ogrankom u Novom Sadu, kao i o nastojanjima Grada da toj organizaciji obezbedi dobre uslove za rad.

Zvaničnici su razgovarali o kulturnoj razmeni i potencijalima kulturnog turizma, a posebno su se osvrnuli na projekat Evropska prestonica kulture.

- Aktivnosti tog projekta su u punom jeku u Novom Sadu, kulturni život je izuzetno bogat i dinamičan, a zahvalјujući podršci koju smo dobili i od naše države, Grad menja svoj izgled i dobija jednu novu dimenziju istinskog centra kulture regiona. Uredili smo fasade istorijski značajnih zdanja koja krase naš grad, izgradili prvu koncertnu dvoranu, otvorili brojne stanice kulture, a od zapuštene stare industrijske zone pravimo Kreativni distrikt sa kakvim malo ko može da se podiči. Drago mi je da će i ogranak Francuskog instituta u Srbiji biti smešten upravo u tom fantastičnom prostoru – istakao je Vučević i izrazio dobru volјu Grada da podeli svoja iskustva sa Bastijom koja želi da ponese tu najvažniju evropsku titulu u kulturi za 2028. godinu.

Gradonačelnik Pjer Saveli zahvalio se na srdačnoj dobrodošlici ističući da je prvi put u Srbiji, te da odavno ima želјu da poseti Novi Sad. Takođe istakao je da se divi uspesima Novog Sada i da će ga ova poseta inspirisati da dobre prakse kulturne politike, ali i iz drugih vitalnih oblasti, primeni u svojoj sredini.

Novi Sad, 9. maj 2022. godine