Čitaj mi

GRAD PODRŽAVA KAMPANJU ''NEDELJA PROMOCIJE DOJENJA''

 

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je konferenciji za novinare povodom zdravstveno - promotivne kampanje  "Nedelјa promocije dojenja". Nedelјa promocije dojenja je globalna kampanja čiji je inicijator Svetska alijansa za podršku dojenju, održava se u preko 150 zemalјa sveta sa cilјem da se stvori i podigne društvena svest o značaju i prednostima dojenja, da se obezbedi podrška dojenju i unapredi zaštita zdravlјa majke i deteta. Ove godine se Nedelјa promocije dojenja obeležava od 30. septembra do 6. oktobra.

- Radi se o izuzetno važnoj akciji koja je neophodna da bi nam generacije odrastale sa što bolјim imunitetom i sa što manje obolјenja. Ne može ni jedno veštačko mleko da nadoknadi ono što ima majčino mleko, a dojenje je značajano i zbog stvaranja kvalitetnog odnosa između majke i deteta. Preporučujem svim majkama da doje decu i da ne obraćaju pažnju na estetske aspekte ovog pitanja-  istakao je prof. dr Zoltan Horvat.

O kampanji, značaju dojenja za majku i dete i aktivnostima koje preduzimaju u promociji dojenja govorili su predstavnici Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, Doma zdravlјa "Novi Sad" i Instituta za javno zdravlјe Vojvodine.

- Značajno je da se u porodici u najranijem uzrastu uči o važnosti dojenja za pravilan rast i razvoj dece. Zbog toga smo raspisali konurs za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na temu "Podrška dojenju = podrška majkama koje doje“. Takođe je održana edukacija  zdravstvenih radnika koji moraju da pruže podršku majkama koje doje, ali i da nauče majke kako da pomognu svojim drugaricama, komšinicama i slično -  naglasila je doc. dr Olјa Nićiforović Šurković.

Izložba dečjih radova pristiglih na konkurs bila je postavlјena u Svečanoj sali Gradske kuće, a član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat dodelio je nagrade autorima najuspešnijih radova.

Novi Sad, 30. septembar 2013. godine