Čitaj mi

GRAD NOVI SAD ULAŽE U SVOJE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad gde je u toku izvođenje radova prve faze na nadogradnji četvrtog sprata i potkrovlja ovog objekta. Realizacijom tog projekta koji finansira Grad Novi Sad, objekat ove zdravstvene ustanove biće proširen, što će unaprediti kvalitet pružanja zdravstvene zaštite studentima Univerziteta u Novom Sadu.

- Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata je jedina relevantna ustanova ove vrste u Vojvodini, koja brine o zdravlju oko 65 hiljada studenata i kao takva veoma je važna za Grad. Ovaj objekat je bilo neophodno proširiti, a nadogradnjom četvrtog sprata i potkrovlja, pored poboljšalja uslova rada biće trajno rešeni problemi ravnog krova i prokišnjavanja objekta i smanjeni troškovi sanacije i održavanja  - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat.

Radovi na nadogradnji četvrtog sprata, odnosno popuna etaže i nadziđivanje potkrovlja na postojećem objektu se sprovode po fazama. Prva faza podrazumeva rušenje, betonske i armiračke radove, izradu čelične konstrukcije, krovopokrivačke radove, deo zidarskih radova, fasaderske radove i stručni nadzor. Za građevinske i građevinsko zanatske radove prve i druge faze iz budžeta Grada za 2013. godinu izdvojeno je blizu 16 miliona dinara. Nakon završetka treće faze koja podrazumeva opremanje nameštajem i opremom Zavod će dobiti dodatnih 200 metara kvadratnih korisne površine.

Direktor Zavoda prof. dr Veselin Dickov je objasnio da će se u okviru novog prostora naći konferencijska sala, koja će imati višestruku namenu, pre svega za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Pored toga novi deo objekta sadržaće Odeljenje za unapređenje, očuvanje i prevenciju zdravlja sa ginekološkim i  psihijatrijskim savetovalištem, kao i savetovalište za prevenciju masovnih nezaraznih bolesti, zatim epidemiološku službu i službu socijalne medicine. Takođe proširenjem dela zgrada pojedine službe će biti konfornije, a potpuna transformacija ove zdravstvene ustanove omogućiće Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad da uđe u proces akreditacije.

Da Grad Novi Sad kontinuirano ulaže u zdravstvo potvrdio je prof. dr Zoltan Horvat najavljujući novi projekat koji je planiran za sledeću godinu. U pitanju je izgradnja nove zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Savremeni objekat velične oko 3 hiljade kvadratnih metara, pored standardnih službi hitne pomoći imaće i edukacioni centar, apoteku i hitnu pedijatrijsku službu.

Novi Sad, 26. septembar 2013. godine