Čitaj mi

GRAD NOVI SAD SNAŽNO UZ DRŽAVU U PODRŠCI PRIVREDI

Na konferenciji za novinare povodom drugog paketa mera podrške privrednim subjektima koje je Grad Novi Sad pripremio u cilјu ublažavanja negativnih posledica epidemije bolesti Kovid 19, gradonačelnik Miloš Vučević najpre se osvrnuo na epidemiološku situaciju. Prema njegovim rečima došlo je do stabilizacije, a kako je izjavio, na jučerašnji dan bilo je 1445 aktivnih slučajeva.

- Imamo pad broja zaraženih, samo pre nekoliko dana bilo ih je 1821. Na dnevnom nivou, juče je evidentirano 20 novih slučajeva, što je najmanje u poslednjih mesec dana. To ne znači da možemo da se opustimo, tako da će primena mera biti nastavlјena, jer očigledno daju rezultate i doprinose relaksaciji zdravstvenog sistema. Opasnost je i dalјe tu, moramo biti odgovorni, te će mere vezane za korišćenje bazena biti na snazi do kraja letnje sezone, osim za sportske klubove – naglasio je Vučević.

Kako je ocenio, zahvalјujući stabilnom budžetu prethodnih osam godina, što je zasluga svih koji žive u Novom Sadu, Grad je u mogućnosti da pomogne onima čije poslovanje je otežano.

- Proletos smo izdvojili u te svrhe dva miliona evra, a sada paket mera iznosi milion i 100 000 evra, odnosno 122 525 210 dinara. To podrazumeva popust od 50 posto za zakupce poslovnog prostora kod Uprave za imovinu za avgust i septembar, ali taj period će biti produžen do kraja godine za sve mere. Po konstituisanju novog saziva Skupštine grada, biće doneti akti koji to omogućavaju. Popust od 50 posto, namenjen je i zakupcima prostora na SPENS- u, kao i za poslovni prostor, zemlјište za postavlјanje manjih montažnih objekata, za sve rezervacije, zakupe tezgi i akontaciju za Kvantašku pijacu, kod JKP ''Tržnica''. Oslobađanje plaćanja u visini od 100 posto vrednosti zakupa poslovnog prostora predviđeno je za bioskop ''Arena'', a predviđeno je i potpuno oslobođenje plađanja takse za zauzeća javne površine za letnje i zimske bašte, kioske, uređaje za kokice. Neće se naplaćivati ni taksa za isticanje firme za bioskop, kao ni firmarina za hotelijerstvo i smeštaj i za turističke agencije – istakao je Vučević i dodao da je merama obuhvaćeno 5667 preduzetnika, odnosno svaki peti privrednik u Novom Sadu. Kako je naveo, mere su kreirane prema stepenu ugroženosti.

- Imaćemo manje prihode u budžetu zbog ovoga, ali dugoročno, to je bolјe za Grad, jer ćemo zadržati radna mesta i pomoći privrednicima da opstanu. Grad će do kraja godine normalno funkcionisati, uprkos ozbilјnim izazovima oko JSP-a i SPENS-a – rekao je gradonačelnik.

On je takođe kazao da je u Novom Sadu dobar trend kada je reč o zaposlenosti, tj. da se beleži rast od 5554 nova zaposlena u poslednjih jedanaest meseci.

- Većina ih je zaposlena u privatnom sektoru i vidi se šta je značio dolazak velikih firmi. Prosečna neto zarada u Novom Sadu je, od juna 2019. do danas, porasla za 7322 dinara, te iznosi 65 887 dinara. Približavamo se proseku od 600 evra. Našim redovnim aktivnostima putem Uprave za privredu, ove godine smo 205 miliona dinara investirali u privredu grada, što obuhvata programe samozapošlјavanja, žene preduzetnice, startapove, a u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka, izdvojili smo i sredstva za mala i mikro preduzeća za kupovinu opreme – naglasio je Vučević.

Novi Sad, 12. avgust 2020. godine