Čitaj mi

GRAD NOVI SAD NA TALASU NOVIH INICIJATIVA MLADIH

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je predstavlјanju projekta „Gradonačelnik otvara vrata - uklјučimo se!“ , a tim povodom na konferenciji za novinare u Gradskoj kući govorili su i predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković i predstavnik OPENS-a Vukašin Grozdanović. Projekat će biti realizovan pod pokrovitelјstvom Omladinske prestonice Evrope „OPENS 2019“ kroz uklјučivanje mladih u politiku Grada Novog Sada, a zahvalјujući Udruženju ”Čepom do osmeha” koje je nosilac projektne ideje.

- Gradska uprava prati i podržava inicijative „OPENS“-a i „Čepom do osmeha“, pa tako i ovu još jednu u nizu odličnih akcija. Naziv projekta je simboličan, a u tom smislu, odavno su vrata Gradske kuće za mlade otvorena, i to širom. Trebalo je samo biti strplјiv i uvažiti lјude koji imaju ideje, a nije mi jasno zašto ranije njihove inicijative nisu nailazile na ta otvorena vrata. Dobre ideje mladih, njihova energija koja fali javnoj upravi i kvalitet koji nose sa sobom, mi smo kao Grad upotpunili podrškom da bismo ostvarili viziju vezanu za Omladinsku prestinicu Evrope. Nas očekuje 2019. godina koja je godina titule za naš grad i zemlјu, a pripremićemo se da je dočekamo na najbolјi mogući način. Ta godina predstavlјa kontinuitet u brizi prema mladima, a lepo priznanje smo dobili nedavno i od premijerke Ane Brnabić koja je podržala „OPENS“ kao nacionalni projekat. Najvažnije je da mladi u Novom Sadu više nisu puki korisnici nekih usluga, nego su učesnici i sudonosioci klјučnih odluka koje se tiču politike prema mladima. Očekuje me čitav niz sastanaka vezanih za ovu akciju i veoma mi je drago što ću imati priliku da razgovaram sa predstavnicima nevladinog sektora, jer svaki takav susret iskoristim da naučim nešto novo od tih mladih lјudi i da uvidim šta treba da se ispravi - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“ Vanja Petković je istakla da ta ekološko-humanitarna organizacija razvija, između ostalog, volonterizam i edukaciju mladih u pogledu saradnje sa relevantnim institucijama.

- Nakon uspešno sprovedene akcije „Čepom u svet“, gde se kao vrlo plodotvorna pokazala saradnja mladih volontera i Grada, nastavlјamo da širimo aktivnosti u tom pravcu. Naša uloga u ovom projektu je da ojačamo veze između nevladinog sektora i predstavnika gradskih uprava, a cilј nam je da osnažimo omladinu da ostane u našem lepom gradu i da zajedno nalazimo rešenja za nove izazove. Dvadeset predstavnika iz toliko nevladinih organizacija će putem okruglih stolova i razgovora sa gradonačelnikom, a uz podršku „OPENS“-a, raditi na usklađivanju svojih aktivnosti u oblasti omladinske politike. Želimo da se glas mladih čuje i uvaži, kako bi sutra ta omladina povela društvo napred – rekla je Vanja Petković.

Koordinator „OPENS 2019“ Vukašin Grozdanović istakao je da je ovo još jedno u nizu ispunjenih obećanja koja su data pre više od godinu dana, kada je titula stigla u Novi Sad.

- Ovo je još jedan iskorak za uklјučivanje mladih u donošenje odluka, a model saradnje sa gradskom upravom i NVO sektorom koji smo razvili u Novom Sadu, mnoge opštine slede, kao primer dobre prakse. Sada imamo Novosadski omladinski forum, osnovali smo i gradonačelnikov Savet za mlade, a projekat „OPENS“ napreduje svakog dana – rekao je Vukašin Grozdanović.

Novi Sad, 21. jun 2018. godine