Čitaj mi

GRAD NOVI SAD NA MANIFESTACIJI „DANI KULTURE - SRBIJA“ U FRANKFURTU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je manifestaciji „Dani kulture - Srbija“ koja je održana u Frankfurtu na Majni na glavnom gradskom trgu Rosmarkt. Manifestaciju po drugi put organizuje Generalni konzulat Republike Srbije u Frankfurtu, u saradnji sa Centralnim savetom Srba u Hesenu, Parohijom Srpske pravoslavne crkve u Frankfurtu i brojnim srpskim udruženjima sa ovog prostora.

- Zahvaljujući organizatorima Grad Novi Sad je dobio ovu sjajnu priliku da predstavi svoje brojne kulturne, turističke i privredne potencijale na ovom prostoru, na kojem živi i radi više desetina hiljada naših građana i sunarodnika. Takođe, dobio je i šansu da ostvari kontakte sa zainteresovanim nemačkim partnerima, i prisutnim predstavnicima nemačkih gradova. Novi Sad zaista ima čime da se pohvali. Pored toga što predstavlja multikulturalnu i multikonfesionalnu zajednicu  svih nacija koje žive u harmoniji, on je grad mladih, univerzitetski, privredni, kulturni i sportski centar, a poslednjih godina postao je i centar informacionih tehnologija. Ono na što smo posebno ponosni jeste činjenica da je Grad Novi Sad poneo dve prestižne titule, Evropska prestonica mladih i Evropska prestonica kulture. Grad je okrenut modernim evropskim vrednostima, ali takođe neguje tradicionalne vrednosti i tako doprinosi očuvanju svog prepoznatljivog identiteta – rekao je Dalibor Rožić.

Na ovoj dvodnevnoj manifestaciji izveden je bogat kulturno-umetnički program na otvorenom, u okviru kojeg su upriličene pozorišne predstave, muzički koncerti grupe „Garavi sokak“ i novosadskih tamburaša, likovni atelje, radionice za decu, folklorni nastupi i sportska takmičenja. Na štandovima je predstavljena turistička ponuda i privredni potencijali Srbije i Novog Sada, sportska dostignuća i istorijsko i kulturno nasleđe. Manifestaciji su prisustvovali Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević, gradonačelnik Grada Frankfurta Majk Josef, predstvanici Srpske pravoslavne crkve i srpskih udruženja, i kao i privrednici iz Novog Sada i Franfurta sa okolinom.

Novi Sad, 18. septembar 2023. godine