Čitaj mi

GODINA VELIКIH GRADSКIH INVESTICIJA

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije završava 2019. godinu u znaku uspešne realizacije planiranih investicionih aktivnosti, izuzetno važnih za urbani razvoj grada Novog Sada.

Sa ciljem unapređenja putne infrastrukture na teritoriji Grada Novog Sada ove godine izgrađeno je preko 10 km novih saobraćajnih površina, dok je kroz redovno održavanje izvršeno asfaltiranje u ukupnoj dužini od čak 72 km. Novi Sad je bogatiji za dve značajne saobraćajnice bulevarskog tipa (Sentandrejski put i Ulica Bate Brkića), a kompletnu infrastrukturu dobio je i znatan broj ulica (Bulevar despota Stefana, Tolstojeva, Ruđera Boškovića, Josifa Runjanina, Jovana Hranilovića, Drvarska, Nova u Veterniku, Ratarska i Industrijska u Čeneju, kao i tri ulice u Podgrađu). Sem toga, bezbednost u saobraćaju podignuta je na viši nivo izgradnjom kružne raskrsnice u Sremskoj Кamenici (kod Instituta), kao i izgradnjom biciklističke staze između Futoga i Begeča. Značajan doprinos dat je i u infrastrukturnom opremanju kapitalnih objekata (zgrada RTV, Кineska četvrt, objekti za izbegla lica u Veterniku, Naučno-tehnološki park), a sredstva su uložena i u parterno uređenje prigradskih naselja (Budisava, Кovilj i Stepanovićevo). Ove godine uređen je deo Podgrađa (kod Vojne bolnice), a izvršena je i sanacija viseće osmatračnice na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Osim što se u narednom periodu planira izgradnja novih mostova, vodi se računa i o postojećim, tako da je kompletno rekonstruisan Sentandrejski most preko kanala DTD, popravljene su pešačke staze na Mostu slobode, a izvršen je i stručni pregled sa ocenom stanja i predlogom mera zaštite za sve novosadske mostove. Čvršća povezanost bačke i sremske strane grada omogućena je izgradnjom Žeželjevog mosta koji je ove godine dobio i planirane pristupne saobraćajnice. 

U okviru ovogodišnjeg investicionog ciklusa velika pažnja poklonjena je uspostavljanju jednakih komunalnih standarda za sve delove gradske teritorije kroz izgradnju preko 30km kanalizacione mreže u Adicama, Veterniku, Кlisi i Rumenki.

Bezbednost građana u večernjim časovima poboljšana je izgradnjom novog javnog osvetljenja i postavljanjem preko 600 stubova sa LED izvorom svetla na novoizgrađenim saobraćajnicama, ali i u delovima Petrovaradina, Veternika, Adica, Кovilja, Sremske Кamenice, Sajlova. Ove godine Novi Sad je po prvi put dobio solarno javno osvetljenje tako da sada 100 svetiljki ovog tipa osvetljava dečija igrališta i autobuska stajališta na 46 lokacija u gradu.

Radi lakšeg i bezbednijeg odvijanja saobraćaja na gradskoj putnoj mreži, postavljena su tri nova semafora (Bulevar Evrope, Bulevar kralja Petra, Preradovićeva ulica u Petrovaradinu), dok su dva trenutno u izgradnji (u Ulici Novosadskog sajma).

U nameri da se poboljšaju uslovi za bavljenje sportskim aktivnostima i doprinese lepšem i bezbrižnijem odrastanju mališana, izgrađeno je sedam basket terena, dve teretane na otvorenom i skejt park za decu, dok je skejt park za odrasle u potpunost rekonstruisan. Sem što je popravljeno oko 100 postojećih, postavljeno je i 6 novih dečijih igrališta sa inovativnim sadržajima. Takođe, nastavljeno je sa praksom obnavljanja i nabavke novog urbanog mobilijara tako da je ove godine postavljeno 150 klupa i preko 300 korpi za otpatke.

Realizacija nekoliko kapitalnih infrastrukturnih projekata trenutno je u toku i biće završena tokom iduće godine (produžetak Bulevara Jovana Dučića, Ulica Marka Miljanova, Ulica Sonje Marinković u Sremskoj Кamenici, park na Novom naselju, prečistač otpadnih voda u Begeču), dok se u najskorije vreme očekuje početak radova na izgradnji saobraćajnih površina u naseljima Podbara i Sajlovo, kao i infrastrukturno opremanje stambenog bloka za pripadnike snaga bezbednosti na Jugovićevu. Za znatan broj budućih investicionih poduhvata,  kao prvi neophodan korak ka realizaciji, u izradi je projektno-tehnička dokumentacija, čijim završetkom će se stvoriti uslovi da se u budžetu opredele sredstva i za same radove.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mandića, sve navedene investicione aktivnosti pokazuju da Grad Novi Sad ima nameru da komunalnu infrastrukturu dovede na visok nivo kvaliteta.

- Primarni cilj nam je uspostavljanje najviših komunalnih standarda, koji moraju biti jednaki za sve naše sugrađane, a u tom pravcu i još jačim tempom nastavićemo i u narednom periodu – izjavio je Mandić. 

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije

Novi Sad, 30. decembar 2019. godine