Čitaj mi

ENERGETSKA REKONSTRUKCIJA TEHNIČKE ŠKOLE „MILEVA MARIĆ AJNŠTAJN“

Početkom ove godine okončana je prva faza energetske rekonstrukcije objekta Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn“. Radovi su obuhvatili toplotnu izolaciju spolјne fasade, zamenu stolarije i nabavku mašine za peletiranje, pa se otpad iz stolarske radionice škole pretvara u pelet koji se koristi za zagrevanje, čime je obezbeđena ušteda energije i smanjeni su troškovi za grejanje. Energetska rekonstrukcija realizovana je u okviru projekta „Obrazovanje u službi održivosti – Zelene i energetski efikasne škole“ koji je deo IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska–Srbija 2014-2020. Nosilac projekta je Grad Osijek, dok su partneri Obnovlјivi izvori energije Osijek d.o.o. Osijek, Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije Osijek, Tehnička škola „Mileva Marić-Ajnštajn“ Novi Sad i Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Tehničku školu u Novom Sadu posetili su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Regionalne razvojne agencije „Bačka“ Aleksandar Sofić.

- Ova investicija je dokaz da ako imamo dobre projekte i ako smo ažurni, možemo obezbediti značajna, dodatna sredstva, a da ne opterećujemo naše budžete. Grad Novi Sad je, u poslednjih 6,7 godina, od evropskih fondova dobio 45 600 000 evra. Trideset miliona evra opredelјeno je za novi Žeželјev most, preko 11 miliona za podršku stambenoj izgradnji u Veterniku i Futogu, ali i za mnoge druge važne projekte. Neka ovo bude prva škola koja sprovodi projekat te vrste, a mi želimo da bude što više đaka u svim našim školama, da imaju najbolјe uslove za rad i da ih bude mnogo više uklјučeno u dualno obrazovanje – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema rečima ministarke Joksimović, biti kandidat za članstvo u Evropskoj uniji znači mnogobrojne prednosti za građane, a Vlada Srbije u saradnji sa svim partnerima, nastoji da maksimalno iskoristi mogućnosti fondova.

- Energetska efikasnost, ekološka održivost, pametni gradovi, to su teme evropskih zemalјa koje se bave sopstvenim razvojem. EU u Srbiji godišnje opredeli oko 200 miliona evra bespovratnih sredstava i to direktno pokazuje koje su prednosti evropskog puta i koliko se ozbilјno radi na tome. Regionalne razvojne agencije su izuzetno važne u tom procesu, jer nema održivog razvoja bez regionalnog razvoja, a to podrazumeva konkretan rad na terenu, pripremu dobrih projekata i koordinaciju svih partnera – istakla je Joksimović.

Kako se čulo tokom tokom obilaska škole, ukupna vrednost projekta je 1 395 000 evra, a od toga Srbiji je opredelјeno 55 posto sredstava. Realizacija je počela u julu 2017. godine i trajaće 30 meseci, a u drugoj fazi, precizno će biti izmerena energetska efikasnost preduzetih mera i urađeni elaborati energetske efikasnosti za 11 drugih škola u opštinama koje pokriva Regionalna razvojna agencija Bačka d.o.o. Novi Sad.

Novi Sad, 4. mart 2019. godine