Čitaj mi

EDUKACIJA O UPRAVLJANJU ENERGETSKIM RESURSIMA

Radionica i seminar na temu ''Upravljanje energetskim resursima na lokalnom nivou'' i ''Primena obnovljivih izvora energije'', koji su namenjeni predstavnicima Grada Novog Sada i opštine Bački Petrovac, održana je u Skupštini Grada Novog Sada u okviru projekta ''Obnovljiva energija u gradovima''.

Reč je o IPA projektu "REC"-"Renewable Energy in Cities" koji realizuju Grad Novi Sad - Gradska uprava za zaštitu životne sredine i Agencija za energetiku, u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2007 - 2013. Partneri na Projektu su Grad Osijek sa UNDP Hrvatska, i Grad Novi Sad sa Agencijom za energetiku Grada Novog Sada i Elektrotehničkom školom ''Mihajlo Pupin'' u kojoj će biti formirana demo-učionica za obnovljivu energiju.

- Naš zakonodavni sistem o efikasnom korišćenju energije implementirao je principe i standarde Evropske unije. Kroz projekat će biti urađena energetska snimanja nekoliko objekata javnih ustanova i poslužiće prilikom rekonstrukcije zgrada uz primenu principa energetske efikasnosti. Takođe, izradićemo godišnji plan i program upravljanja energijom, a kroz inicijativu ovog Projekta Republika Hrvatska ustupila je Republici Srbiji informacioni sistem za upravljanje energijom. Predstavnici dvanaest gradova i opština iz Vojvodine biće obučeni za korišćenje tog sistema – istakla je menadžer Projekta iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Dragica Branković.

Na seminaru su govorili prof. dr Dušan Gvozdenac i mašinski inženjer Miroslav Kljajić sa Fakulteta tehničkih nauka koji je zadužen za edukaciju.

Projekat ima za cilj da se, zajedničkim radom i razmenom znanja i iskustava, formiranjem demo-učionice u Elektrotehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'', organizovanjem radionica u gradovima i opštinama Vojvodine i izradom brošura i letaka, podigne svest o potrebi razvoja i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Radionice i seminari za predstavnike gradova i opština u Vojvodini odvijaju se i u Srbobranu, Baču, Bečeju, Vrbasu, Bačkoj Palanci, Bačkom Petrovcu, Žablju, Titelu, Temerinu, Beočinu, Sremskim Karlovcima, Somboru, Subotici, Rumi, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu i Bačkoj Topoli.

Novi Sad, 17. april 2014. godine