Čitaj mi

DVE NOVOSADSKE ŠKOLE DOBIJAJU NOVI PROSTOR

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, predsednik vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić i ministar prosvete i nauke Republike Srbije Žarko Obradović obišli su početne radove na dogradnji OŠ „Kosta Trifković“, a potom i nadogradnji OŠ „Svetozar Marković Toza“.

- Želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da je Grad u poslednje tri godine završio izgradnju dve nove škole u Novom Sadu – Marija Trandafil u Veterniku i Milan Petrović na Novom naselju. Škola Kosta Trifković će biti proširena za gotovo 50% u odnosu na kvadraturu kojom već raspolaže, a škola Svetozar Marković Toza će dobiti blizu 1800 novih kvadratnih metara. Na nama je da obezbedimo infrstrukturu i uslove za dobro obrazovanje, ali i da odgovornom pronatalitetnom politikom doprinesemo da u školama bude više dece - naglasio je gradonačelnik Pavličić. Dr Bojan Pajtić izjavio je da su investicije u škole i u obrazovanje investicije u decu, ali i u budućnost društva. - Mi nastavljamo u saradnji sa gospodinom Obradovićem, gradonačelnikom, i predsednicima opština širom Pokrajine da stvaramo takav ambijent u kojem će se deca obrazovati i učiti onako kako priliči 21. veku, u modernim uslovima, što će biti podsticaj da uče bolje i kvalitetnije i da budu uspešniji – rekao je Pajtić.

Ministar Obradović osenio je saradnju saGradom i Pokrajinom kao izuzetno uspešnu. - U ove dve škole učenici će dobiti bolje uslove za rad, ali mi planiramo da izgadimo još jednu novu školu u Novom Sadu. Zajedno radimo na svim pitanjima vezanim za efikasnost sistema obrazovanja i podizanje njegovog kvaliteta. Želimo da đacima i studentima obezbedimo što bolje uslove za obrazovanje i da kasnije što kvalitetnije doprinesu razvoju naše zemlje – rekao je Žarko Obradović.

Osnovna škola „Svetozar Marković Toza“ biće nadograđena sa oko 1600 m2 novog prostora, a biće urađena i kompletna sanacija preostalog dela ravnog krova. Ulaganje Grada Novog Sada u realizaciju ovog projekta iznosi oko 4.000.000,00 dinara i podrazumeva obezbeđivanje nepohodne dokumentacije. Ugovor o izvođenju radova sklopilo je Ministarstvo prosvete i nauke Republike Srbije sa odabranim izvođačem, vrednost ugovorenih radova je oko 730.896,55 evra, a rok za završetak je 120 dana. U Osnovnoj školi „Kosta Trifković“ biće dograđeno jedno kompletno krilo zgrade površine oko 1300 m2. Za obezbeđivanje neophodne dokumentacije Grad je uložio oko 5.000.000,00 dinara. Ugovor o izvođenju radova takođe je skolopilo resorno ministarstvo, vrednost radova iznosi 559.174,02 eura, a dogovoreni rok za završetak je 120 dana.Sredstava za realizaciju ove dogradnje i nadogradnje dve škole obezbedila je Vlada Republike Srbije putem zajma od Evropske investicione banke. Radovi na proširivanju učeničkog prostora u dve škole se realizuju u okviru Projekta „Program modernizacije škola“ druga faza, a biće obezbeđena i nova oprema za nastavni rad.

Novi Sad, 26. septembar 2011. godine