Čitaj mi

DUNAVSКA ŠКOLA КULTURNOG NASLEĐA OD 16. DO 19. SEPTEMBRA U NOVOM SADU

Centar za istraživanje Dunavskog regiona, u saradnji sa Evropskom dunavskom akademijom iz Ulma i Filozofskim fakultetom u Novom Sadu, organizuje Dunavsku školu kulturnog nasleđa u periodu od 16. do 19. septembra 2022. godine u Novom Sadu. Događaj ima za cilj da tokom nekoliko dana poveže preko 30 postdiplomaca i mladih istraživača iz evropskih zemalja, te da različitim radionicama i predavanjima ukaže na brojne mogućnosti saradnje u Dunavskom regionu. Otvaranju te manifestacije u Skupštini AP Vojvodine prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

- Velika mi je čast što mogu da se obratim mladim ljudima okrenutim ka nauci i kulturi, i to ljudima iz zemalja koje spaja veliki Dunav. Uvek je važno da prepoznamo tačke koje nas spajaju, da uvidimo spone koje nas povezuju i čine međusobno bližima. Dunav treba da ima tu moć, da nas ujedini oko najvažnijih društvenih i kulturoloških tema ovog regiona, i da se o tim temama oglase najbolji među nama, čije vreme dolazi. Verujem da će današnji postdiplomci sutra preuzeti važne pozicije i da će zajednički kreirati ambijent tolerancije i saradnje u Dunavskom regionu. To nam je svima neophodno da bismo živeli na način dostojan slobodnih ljudi, bez granica i konfrontacije, u udruženom delovanju za stvaranje boljeg sveta i boljeg života budućim generacijama – naglasio je Dalibor Rožić.

Projekat je koncipiran tako da učesnici steknu nova znanja iz oblasti kulturoloških, istorijskih, antropoloških i arheoloških istraživanja, kroz različite projektne aktivnosti, a u cilju razvijanja svesti o određenim karakteristikama regiona, kao i o pojednim izazovima sa kojima se suočavaju zemlje pomenutog podneblja.

Dunavsku školu kulturnog nasleđa podržali su Grad Novi Sad, Ministarstvo za sport i omladinu Republike Srbije, Ministarstvo za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pokrajinski sekretatijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Grad Ulm, Andraši Univerzitet u Budimpešti, Ministarstvo za nauku, istraživanje i umetnost Vlade Baden-Virtemberga, Savet podunavskih regija i gradova, kao i Fondacija Omladinske prestonice Evrope 2019 (OPENS 2019).

Novi Sad, 16. septembar 2022. godine